Vidékre helyezett rendőr - dán film fődíja Karlovy Varyban

Karlovy Vary |

<p>A Frygtelig Lykkelig című, Henrik Ruben Genz rendezte dán alkotás kapta a 43. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje versenyfilm kategóriájának győztese a rangos fődíjjal együtt szombaton este Karlovy Varyban 30 ezer dolláros pénzjutalmat is átvehetett. A film egy fiatal koppenhágai rendőr története, akit büntetésül egy vidéki kisvárosba helyeznek át.</p>

A nyomozó című, Gigor Attila rendezte magyar film a nemzetközi zsűritől a versenyfilmek kategóriájában külön elismerést kapott. Ugyanebben az elismerésben részesítette a zsűri a Karamazov testvérek című, Petr Zelenka rendezte cseh filmet is.

A dokumentumfilmek kategóriájában két alkotás kapott díjat: a Nemes Gyula rendezte Elveszett világ és James Marsh brit alkotó Man on Wire című műve.
A nemzetközi zsűri különdíjjal jutalmazta az indonéz Nan Triveri Achnas A fényképész című filmjét. A történet két magányos, elhagyott ember - egy prostituált nő és egy öregedő, sajátos jellemű fényképész kapcsolatának elemzése.
A legjobb rendezés díját Alexej Ucsityel orosz rendező Plennyj című filmjének ítélte oda a zsűri. A történet a csencsenföldi háború idején játszódik, de a téma korok feletti, egyetemes: azt mutatja, hogy rendkívüli helyzetekben hogyan törnek a felszínre az emberekben a legrosszabb ösztönök.
A Nyugattól Keletre elnevezésű szekció Szergej Dvorcevoj kazah-orosz rendező Tulpanc című alkotását díjazta.
Ivan Passer világhírű cseh-amerikai rendező, aki az idén a nemzetközi zsűri elnöke volt, a záró esten Kristályglóbuszt kapott életművéért.
A kilencnapos fesztiválon a magyar filmművészetet hét alkotás képviselte. Két magyar film - Gigor Attila A nyomozó és Lakatos Róbert Barthalo! - nem hivatalos díjat is kapott.
A szemlén több mint 220 játékfilmet láthattak az érdeklődők. A filmvetítésekre az előzetes kimutatás szerint mintegy 140 ezren váltottak belépőjegyet. (MTI)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?