Véralvadásgátlók

Fáj jeligére: „Nagyon ki kellene húzni az egyik fogamat, mert igencsak fáj, de mivel Warfarint szedek, a mi fogorvosunk hallani sem akar róla. Mit tegyek?”

A Warfarin véralvadásgátló gyógyszer. Olyan esetekben írják elő szedését a szakorvosok, amikor meg kell előzni a visszértrombózist, a tüdőembóliát, de használatos szívinfarktus, trombózis stb. kezelésénél. Szedése általában hosszú időn át indokolt. Ha valaki kénytelen véralvadásgátló gyógyszert szedni, és ez idő alatt invazív orvosi beavatkozásra szorul, nem történik semmi különös, a dolog megoldható. Az ilyen pácienseknél a gyógyszer hatását rendszeres időközönként laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik. Ilyenkor megállapítják az ún. INR-értéket. Ez általában 2-4. Kisebb sebészeti beavatkozások általában biztonsággal elvégezhetők 2,5-ös szint alatt. Ilyen kis beavatkozásnak minősül az egyszerű fogeltávolítás is.

Tehát a megoldás a következő: helyesen tette, hogy közölte fogorvosával azt a tényt, hogy véralvadásgátló gyógyszert szed. A fogorvosnak tudnia kell, hogy milyen az aktuális INR-érték, tehát a beavatkozás előtt ezt meg kell csináltatni a laboratóriumban. Ezt a kezelőorvosa, a belgyógyásza vagy a hematológus szakorvos végezteti el. A fogeltávolítást aztán nagyon körültekintően, minél kisebb sebet ejtve kell a fogorvosnak elvégeznie. A beavatkozás után vérzéscsillapító technikákat kell alkalmazni, a sebet be kell varrni. Utána jeges borogatást javaslunk, és csak pépes ételek fogyasztását. Aspirint nem szabad bevenni, ez befolyásolhatja a véralvadást, a sebgyógyulást. Ha olyan az eset, hogy több fogat kellene eltávolítani, ezt sohasem csináljuk egy ülésben, hanem kb. kéthetenként, egyenként. Ha a foghúzás előreláthatólag „rázósnak”, nehéznek ígérkezik, vagy ha más, komolyabb szájsebészeti beavatkozásra van szükség, legjobb, ha a pácienst szájsebészeti osztályra utaljuk. Ide azonban már eleve úgy menjen, hogy kezében legyen a friss INR-érték és a belgyógyászati-hematológiai lelet.

Dr. Gyurász István, fogorvos

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?