Kultúra

Venezuelai válság - Összecsapások törtek ki a Brazíliával közös határnál, áldozatok

Legalább egy ember meghalt, egy tucat megsebesült pénteken a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokban egy venezuelai községben a Brazíliával közös határ közelében. A hivatalban lévő venezuelai elnök az előző nap elrendelte, hogy zárják le ezt a határt, amelyen keresztül az ellenzék segélyszállítmányt akar bejuttatni.
MTI

2019. február 22. 18:24

- TASR-felvétel

Emilio González, a határ menti Gran Sabana venezuelai község polgármestere szerint a halálos áldozat egy őslakos közösség tagja volt. 

González elmondása szerint a pemón nevű etnikai csoport tagjai csaptak össze a venezuelai Nemzetőrséggel (GNB) és a hadsereggel, amely éppen harckocsikat vezényelt a Brazíliával közös határhoz. A polgármester közlése szerint a katonák gumilövedéket és könnygázt vetettek be. A sebesülteket orvosi ellátásban részesítik - tette hozzá.

A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro csütörtökön elrendelte a Brazíliával közös határ lezárását, és elmondta, hogy ugyanezt fontolgatja Kolumbia esetében. A televízióban beszélve kijelentette, hogy "provokációnak" tekinti a Venezuelának szánt külföldi segélyek felhalmozását a két országban, ahonnan az ellenzék a hét végén akarja bejuttatni a szállítmányokat az ő akarata ellenére.

A brazil hatóságok ettől függetlenül a Venezuelával közös határhoz szállítják a segélyt. A brazil légierő pénteken egy élelmiszert és gyógyszert szállító repülőgépet küldött az észak-brazíliai Roraima szövetségi állam Boa Vista fővárosába. Azt azonban nem tudni, hogy fogják tudni bejuttatni a segélyt Venezuelába.

A Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatása a gyújtópontjává vált a hivatalban lévő államfő és az önmagát január 23-án egy Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó, a több mint 50 ország, köztük Brazília által is elismert Juan Guaidó közötti hatalmi harcnak.

A pénteki erőszakcselekmény mindössze néhány órával azelőtt történt, hogy megkezdődött a Venezuela és Kolumbia közötti Tienditas nevű határhíd kolumbiai oldalán a brit milliárdos, Richard Branson által szervezett "Venezuela Aid Live" nevű segélykoncert, amellyel 100 millió dollárt (28 milliárd forintot) akarnak összegyűjteni az élelmiszer- és gyógyszerhiányban szenvedők megsegítésére.

A Caracol nevű kolumbiai műsorszolgáltató 250 ezerre becsülte a kolumbiai Cúcutát a venezuelai Urenával összekötő hídon lévő eseményen résztvevők számát. Köztük van Iván Duque kolumbiai elnök is, és Sebastián Pinera chilei elnök is várhatóan részt vesz.

Eközben a szocialista Maduro kormányzata egy háromnapos fesztivált tervez tartani a híd másik oldalán "El a kezekkel Venezuelától" elnevezéssel.

A Guaidót elsők között elismerő Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) pénteki közlése szerint körülbelül 191 tonna humanitárius segély gyűlt össze Cúcutában február 4. óta, benne egy 2000 embernek egy hónapra elegendő élelmiszerszállítmánnyal és olyan gyógyászati anyagokkal, mint higiéniai készletek, mankók, kerekesszékek, kötszerek és vizsgálókesztyűk.
    Venezuela jelenleg súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól.
    Maduro azonban rendszeresen tagadja a humanitárius válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyar civilekkel egyeztetett

Haščák állítólag egymillió eurót fizetett a Gorilla-felvételért

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Pénzzel lehet pénzt keresni

TRAGÉDIA: Kamion gázolt gyalogost, a sofőr először azt hitte, egy állatot ütött el

VIDEÓ: A buszsávban száguldozott, hatalmas baleset lett a vége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?