Velencei Filmfesztivál - a Shame kapta a filmkritikusok díját

Velence |

<p>Steve McQueen brit rendező Shame című alkotása kapta a 68. Velencei Filmfesztiválon a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.</p>

A Shame nagy tetszést aratott a versenyfilmek erős mezőnyében, a főszereplő Michael Fassbender alakítását a legjobbak között emlegették a fesztivál idején. A német származású filmcsillagot favoritnak tartják a legjobb férfi színészek Coppa Volpiért folyó versenyében.
A filmkritikusok nemzetközi szövetségének díja a legrangosabb elismerések közé tartozik, a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinálén Tarr Béla alkotását, A torinói ló című filmet, májusban Cannes-ban Aki Kaurismäki finn rendező Le Havre című munkáját jutalmazta a FIPRESCI a versenyfilmek között.
Kiosztották szombaton a velencei filmfesztivál rangos Orrizonti (Horizontok) szekciójának díjait is. A nemzetközi zsűri Cukamoto Sinja japán rendező Kotoko című egészestés ítélte a fődíjat, különdíjat kapott Michael Glawogger osztrák-német koprodukcióban készült szintén egészestés filmje, a Whore’ Glory.
Felice D'Agostino és Arturo Lavorato olasz alkotók művét, az In attesa dell'avvento című munkát találta a legjobbnak az Orrizonti zsűrije a rövidfilmek mezőnyében, míg a közepes hosszúságú filmek között egy svéd,dán-argentin koprodukció, az Accidentes gloriosos kapta a rangos elismerést.     Díjat kapott Al Pacino rendezése, a Wilde Salome is, a kollázsfilmként emlegetett alkotás Queer Lion elismerést kapott, ezt a homoszexualitással foglalkozó legjobb filmnek ítélik oda.
Roman Polanski rangos szereposztással készült Carnage című, sokat dicsért alkotását, Az öldöklés istene című színdarab filmváltozatát is elismerték: ezt találta a legjobbnak az a filmiskola, amelynek célja, hogy közelebb vigye a fiatalokhoz a mozit.
Az olasz filmkritikusok hazai alkotást, Emanuele Crialese versenyfilmjét, a Terraferma című menekültdrámát jutalmazták a Francesco Pasinetti-díjjal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?