Vasárnap zárul a salzburgi fesztivál

Salzburg |

<p>Marc Minkowski és a Mozarteumorchester Mozart-matinéjával vasárnap délelőtt fejeződik be a Salzburgi Ünnepi Játékok programja. Mozart Linzi szimfóniája után Rimszkij-Korszakov egyfelvonásos operáját, a Mozart és Salierit adják elő. Pereira 2013-ra Kurtág ősmbemutatót tervez.</p>

Mozart szerepét Dmitrij Korcsak, Salierit Ildar Abdrazakov énekli, közreműködik a salzburgi Bach-kórus.

Már készülnek az első mérlegek, mert a Zürichi Operaház igazgatói székéből Salzburgba érkezett intendáns, Alexander Pereira első fesztiválja vegyes fogadtatásra talált. Christoph Lindenbauer(APA) szerint Pereira programja hangsúlyosan szólt a pénzről.

A 92 éve futó fesztiválnak, amely olajozottan működik, csupán egy jó kapitányra volna szüksége. A lendületes Pereirát pénzügyi korlátok közé szorította a kuratórium. A média sem volt túl barátságos az intendánssal egyes, a fesztivál fontos részét képviselő operaelőadásokat ízekre szedtek a kritikusok, ez persze az elődöknél - Jürgen Flimm,Peter Ruzicka és Gerard Mortier - is előfordult.

Általában rosszallják, hogy a bulvárlapok címoldalára került a kuratórium és Pereira anyagi vitája, és az intendáns fenyegetőzése, hogy távozik, ha nem emelik a költségvetést.

Markus Hinterhäuser, a leköszönő zenei vezető azt kifogásolta, hogy a kamarazenei eseményeket több ízben egyfajta "töltőanyagként" használták.

A színházi produkciók sikert arattak, csakúgy, mint a Húsvéti és Pünkösdi Fesztiválon már bevált (és nyáron megismételt) Carmen- és Julius Cézár Egyiptomban-előadások. Jó ötletnek tartják az Ouverture Spirituelle "előfesztivált", mert a turizmusnak, a városnak, amely áldoz a fesztiválra szüksége van a bevételre, amely a vendégek hosszabb ott tartózkodásából adódik.

Alexander Pereira azt ígéri, hogy novemberben már a tejes 2013-as programot ismerteti a sajtóval. Egyelőre azt árulta el, hogy 2013-ra Kurtág-ősbemuatót tervez. Kurtág György operája Samuel Beckett brit drámaíró 1957-ben született műve, A játszma vége alapján készül.

Az intendáns hozzátette, ha a 86 éves szerző mégsem készülne el, van B-terve. Már szerződött Marc-Andre Dalbavie-val 2014-re, Thomas Ades-zel 2015-re és Jörg Widmannal 2016-ra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?