Városi kulturális napok Pozsonyban

Pozsony |

<p>Tizennégy kulturális programot - színházi előadásokat, könyvbemutatókat, megemlékezéseket - ölel fel a Városi Kulturális Napok rendezvénysorozat Pozsonyban, amely szombaton kezdődik a szlovákiai magyarok legnagyobb kulturális szervezete, a Csemadok szervezésében.</p>

 

Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya titkára és a rendezvény egyik főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a programsorozat hagyományosan október első hétvégéjén kezdődik és advent első vasárnapjáig tart. Az idei program megemlékezésekkel indul, szombaton az aradi vértanúkra és a pozsonyi Kecske-kapui temető vértanúira, vasárnap a második világháború után Csehországba kitelepített magyarokra emlékeznek egy-egy programmal.     Október 15-én az idén 60 éves Komáromi Jókai Színház vendégszerepel Móricz Zsigmond: Sári bíró című darabjával. "Felváltva szoktuk meghívni a kassai Thália Színházat és a Komáromi Jókai Színházat" - magyarázta Jégh Izabella.       A főszervező hozzátette, a külföldi és hazai magyar kulturális szervezetekkel is szorosan együttműködnek a kulturális napok során, így a Pozsonyi Magyar Intézettel, a pozsonyi egyetemistákat tömörítő József Attila Ifjúsági Klubbal, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével, illetve a Bécsi Európa Klubbal. E két utóbbi szervezettel kirándulások keretében kölcsönösen látogatják egymás programjait: így a brünni Spilberg vár falán elhelyezett Kazinczy emléktáblánál és az osztrák Németóváron (Bad Deutsch-Altenburg) is közösen emlékeznek meg az 1956-os forradalomról.      A rendezvénysorozatot hagyományosan az adventi hangverseny zárja december 2-án, ahol a Csemadok vendége lesz a komáromi Condordia vegyeskar.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?