Ünnep a teátrumban

MARSOVSZKY MIKLÓSKassa. Március 14-én immár hivatalosan is átadták a kassai Thália Színház felújított épületét.

MARSOVSZKY MIKLÓS

Kassa. Március 14-én immár hivatalosan is átadták a kassai Thália Színház felújított épületét. Az ünnepélyes átadást követően bemutatták a teátrum új helyiségeit is.

A kultúra szigetei – nyitott zónák nevet viseli a Kassa Megyei Önkormányzat 2013-as koncepciója, melynek megvalósítására összesen 9 644 531 euró vissza nem térítendő támogatást szerzett a regionális operatív programból. A megyei önkormányzat hét ilyen szigetet valósít meg, melyek közül az egyik a kassai Thália Színház felújítása volt. A hét beruházásból öt elkészült, de a különböző engedélyek beszerzése elhúzódott, így a Thália az első olyan intézmény, melyet hivatalosan is átadtak. A felújításra 415 640 euró vissza nem térítendő támogatást hagytak jóvá. A költségek 85 százalékát az Európai Régiófejlesztési Alapból, 10 százalékát az állami költségvetésből, 5 százalékát a megyei kasszából finanszírozták. A megyei önkormányzat további 20 ezer euróval járult hozzá az utófinanszírozáshoz.

A teátrum egyebek mellett színészmúzeummal és konferenciateremmel bővült, lefestették a nézőtér falait, légkondicionáló berendezést szereltek be, és zuhanyzókat alakítottak ki.

„A kultúra lényegében egy kapu, melyen keresztül az ember kilépett az állatvilágból, és nagyon fontos, hogy ezek a kapuk állandóan nyitva legyenek. A színház egy szakrális tér, ahol a művész egyben saját művészi alkotásává válik. Öröm számunkra, hogy mostantól a művészek és a nézők egyaránt kényelmesebben összpontosíthatnak a művészeti alkotásra, egy lényegesen kulturáltabb környezetben” – mondta ünnepi beszédében Czajlik József, a színház igazgatója.

„Arra törekedtünk, hogy intézményeink olyan pozícióba kerüljenek, melyben további 20-30 évig adottak a feltételek a modern kultúrára. A Thália mindig nagyon jó volt, az emberek pontosan tudták, hogy miért járjanak ide, de maga a környezet már elavult, naftalinszagú volt, ezért is döntöttünk a felújítás mellett – mondta a fenntartó részéről Zdenko Trebuľa megyeelnök.

A felújított színházépület átadását a színház új bemutatójával is megünnepelték. Peter Weiss Marat/Sade című zenés forradalmi tablóját Czajlik József rendezte.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?