Új köntöst kapott az ősi templom

Deáki. A deáki római katolikus templomban a mostanit megelőzően legutóbb 60 évvel ezelőtt volt nagyszabású felújítás. Akkor, 1940-41-ben a falu szülötte, Serédy Jusztinián bíboros renováltatta a műemlék épületet.

Deáki. A deáki római katolikus templomban a mostanit megelőzően legutóbb 60 évvel ezelőtt volt nagyszabású felújítás. Akkor, 1940-41-ben a falu szülötte, Serédy Jusztinián bíboros renováltatta a műemlék épületet. A mostani felújtást követő újraszentelési ünnepségen, november 10-én a templom gyönyörűen felújított falai között, a restaurált Kontuly-freskó alatt Csutora István plébános három nevet említett, akik a felújításért a legtöbbet tették: Bukovský János polgármestert, a községi hivatal mellett működő közhasznú vállalat igazgatóját, Tok Csongort és annak technikusát, Laki Ferencet. Ők voltak azok, akik a felújításhoz szükséges támogatásokért kilincseltek, akik a szakemberekkel tárgyaltak, és akik magát a munkát vezették, felügyelték. Persze ők hárman nem sokat tehettek volna, ha nem akadtak volna olyan megértőkre, akik különböző forrásokból – sőt, sokan a saját pénztárcájukból – nem kevés pénzt áldoztak a felbecsülhetetlen műemlék megmentésére. És persze ha nem lettek volna a deáki hívek, akik a két kezük munkájával járultak hozzá a templom felújításához. Amint azt a polgármester az ünnepségen is említette, előfordult, hogy egy hónapon keresztül naponta negyven-ötven helybeli önkéntes dolgozott a templomon.

A munkálatok még 1993-ban, a díszüveges ablakok javításával kezdődtek. Az akkori 400 ezer koronás költségből 100 ezret a deáki hívek gyűjtöttek össze, 25 ezer korona önerőből, 175 ezer a járási hivataltól, 100 ezer pedig a helyi önkormányzattól való hozzájárulás volt. 1996-ban a XI. és XIII. században épült templomrész tetőszerkezetét és burkolatát cserélték ki, ez 1,2 millió koronába került. Ebből a hívők adományai 320 ezer koronát tettek ki, de ennél többszörösen nagyobb értéket képviselt az a munka, amit ingyen végeztek. 1998-ban került sor a XIX. századi templomrész tetőburkolatának cseréjére, a torony mázolására és az orgonajavításra, összesen 700 ezer korona költséggel. Tavaly ugyanennek a templomrésznek az aláfűrészeléssel történő szigetelését, vakolatcseréjét és a külső falak festését végezték, a költség 1,55 millió korona volt. Idén a XI. és a XIII. században épült templomrész vakolatcseréje, belső és külső javítása és festése, a freskók és falfestmények restaurálása, valamint a teljes villanyvezeték cseréje került sorra, 2,3 millió koronás ráfordítással. A templom javításának eddigi összköltsége 6,15 millió korona, ebből a támogatások összege 3,655 millió, a gyűjtésből összejött 1,4 millió, az egyház önköltsége 775 ezer korona. A kifizetetlen számla 320 ezerre rúg, de ennél is nagyobb az elvégzett munkálatokért még ki nem állított számlák összege. További javításokra is szükség van még, egyelőre erre sincs meg az anyagi fedezet. Bukovský János az ünnepségen elmondta: a szükséges összeg egy részére van ígéret, és mintha csak a polgármester szavait igazolná, az utána felszólaló Csáky Pál miniszterelnök-helyettes bejelentette, a szlovák kormány tartalékalapjából még e hónapban 900 ezer koronát utalnak át a restaurálási költségekre. Csáky Pál ugyanakkor rámutatott, hogy nem csak az anyag, hanem a szellem is rendkívül fontos a megmaradáshoz, és erre helyi példát hozott fel, mégpedig a Halotti Beszédet, első összefüggő magyar nyelvemlékünket, amelyet annak idején éppen ezen a helyen, Deákiban használtak. Sem a francia nyelvben, sem az olaszban, de más európai vagy világnyelvben nincs meg az, ami a magyarban, hogy ma is képesek vagyunk megérteni, azokat a szavakat, amelyeket őseink ezer évvel ezelőtt beszéltek.

Aki ellátogat a felújított deáki templomba, a penészedő szürke falak helyett ragyogó sárga és fehér falakat, eredeti színeiben pompázó freskókat, aranyozott rotundát láthat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?