Új feladatokat tűztek ki

Dunaszerdahely. A január 3-án és 4-én tartott kétnapos szakmai tanácskozással kezdte meg 2002. évi munkáját a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Az első napon a szövetség országos választmánya ülésezett, értékelte a 2001.

Dunaszerdahely. A január 3-án és 4-én tartott kétnapos szakmai tanácskozással kezdte meg 2002. évi munkáját a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Az első napon a szövetség országos választmánya ülésezett, értékelte a 2001. évben országos és regionális szinten megvalósult szakmai és oktatáspolitikai rendezvényeket, a szervezeti életet és a szervezet gazdálkodását. Megállapította, hogy az országos rendezvények (Czabán Napok, nyári egyetemek, országos tanévnyitó, tantárgyi versenyek és műveltségi vetélkedők) magas szakmai színvonalon és nagy érdeklődés kíséretében zajlottak. A szövetség oktatáspolitikai szakemberei tanácskozásokat szerveztek és megfogalmazták állásfoglalásukat az oktatási tárca által nyilvánosságra bocsátott valamennyi tervezettel (Millennium program, közoktatási törvény, érettségi vizsgák új rendszere) kapcsolatban, közreműködtek az iskolatanácsok munkájában, és segítették az iskolákat az új státusuk felvételében. A szövetség tevékenységében hangsúlyos szerepet kaptak a regionális és helyi intézményfejlesztési programok, ősszel 12 helyszínen mintegy 250 pedagógus végzett el 20 órás továbbképzést intézményértékelés, pedagógiaiprogram-készítés, iskolai minőségbiztosítás, valamint pedagógiai mérés, értékelés témakörökben.

Az országos választmány jóváhagyta a 2002. évi országos rendezvények menetrendjét. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok VIII. Országos Találkozója április 6–7-én lesz Rozsnyón; az SZMPSZ XI. Nyári Egyetemét két helyszínen, Dunaszerdahelyen (július 7–12.) és Rimaszombatban (augusztus 18–23.) rendezik meg; a Szlovákiai Magyar Iskolák III. Országos Tanévnyitó Ünnepségét Komáromban tartják augusztus 31-én. A szervezet életének jelentős állomása lesz május 18–19-én az SZMPSZ VI. Országos Közgyűlése, amelynek fő feladata az új program és alapszabály elfogadása, valamint az országos testületek és tisztségviselők megválasztása.

A találkozó második napján a tagsággal közvetlen kapcsolatban lévő alapszervezeti elnökök országos tanácskozása folyt. Szigeti László oktatási államtitkár a készülő új közoktatási törvényről tájékoztatott, Hecht Anna tanügyi főosztályvezető Iskola és nyelvhasználat című előadásában arra buzdította a jelenlévőket, hogy bátrabban éljenek az anyanyelv használatának lehetőségeivel. Dolník Erzsébet parlamenti képviselő a közelmúltban jóváhagyott, az alap- és középiskolák, valamint az oktatási intézmények finanszírozásáról szóló törvény alapelveit ismertette, majd összefoglalta az ún. kedvezménytörvény gyakorlati megvalósításával kapcsolatos tudnivalókat, különös tekintettel a pedagógusokat érintő kedvezményekre és támogatásokra. Ádám Zita elnök az SZMPSZ 2001. évi munkáját és eredményeit foglalta össze, Pék László alelnök pedig a szervezet fejlesztésével, jövőjével kapcsolatos elképzeléseket ismertette. Az alapszervezetek elnökei a vitában elsősorban az idén bekövetkező jelentős változásokról érdeklődtek, kérdéseik elsősorban a közalkalmazotti törvényt, az önkormányzati iskolafenntartást, a jogalanyiságot és az iskolatanácsok szerepét érintették.

Az SZMPSZ az elkövetkező évek legfontosabb, az oktatásügy jövőjét hosszú távon meghatározó feladatának az iskolák és az önkormányzatok szakmai párbeszédének és együttműködésének a kialakítását tekinti, s készen áll arra, hogy ebben mindkét fél számára szakmai segítséget nyújtson. (F. A.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?