Tőzsér Árpád: Fukári Valéria halálára

<p>Elhunyt Fukári Valéria, művelődés-, irodalom- és helytörténész, könyvkiadó-szerkesztő, a pozsonyi értelmiségi körök jellegzetes és karakteres alakja, személyisége.</p>

A Comenius Egyetem Bölcsészkarán ismerkedtünk meg, még 1954-ben, elsőéves magyar–szlovák szakos hallgatókként. Valika tudott közülünk a legjobban szlovákul, mondhatnám, már akkor irodalmi választékossággal beszélte második választott szaknyelvünket. Ezt a tudását később, diplomázás után magyar-szlovák komparatistaként gyümölcsöztette nagy közhaszonnal. Legfigyelemreméltóbb munkája ebből a témakörből talán az 1986-ban közzétett Štefan Krčméry ismeretlen verse c. tanulmánya.

Fontosak voltak továbbá irodalomkritikái a világirodalom, a szlovák és főleg a szlovákiai magyar irodalom jeleseiről, de talán nem tévedek, ha azt mondom: igazi műfaját, kifejezési formáját a művelődés- és helytörténetben találta meg. Az ő kutatásai eredményeképpen és öszeállításában jelent meg 1997-ben a régi Pozsonypüspökiről és Szunyogdiról szóló Hazahív a harangszó c. munka, 1998-ban és 2000-ben pedig (Stifterné Cséfalvay Máriával közösen) kétkötetes, nagy helytörténeti monográfiát adott ki Adalékok pozsonypüspöki iskolatörténetéhez címmel. S végül hadd említsem még meg az általam is gyakran forgatott Egy régi alma mater című, a pozsonyi evangélikus líceum és teológia utolsó negyven évéről szóló, jelentős monográfiáját. Ebben meggyőző erővel, dokumentumokkal bizonyítja, hogy a nagyhírű intézményben nemcsak azok a szlovák írók és nemzetművelők tanultak, akiknek a névsorát az épület falán olvashatjuk, hanem legalább annyi magyar jeles személyiségnek is alma mater volt az iskola.

Fukári Valéria szakíróként végtelen szorgalmú és alapos ember, erkölcsileg kemény, hajlíthatatlan jellem volt. Bátran élt, bátran képviselte néha talán radikális véleményeit, soha senkivel és semmivel nem alkudott meg.

78 évesen távozott közülünk. Legyen neki könnyű a pozsonypüspöki anyaföld. Akik tisztelték és szerették végső búcsút 2012. március 5-én, 15 órakor, a pozsonypüspöki temtőben vehetnek tőle. Azt megelőzően, 14 órakor a helyi Szent Miklós- templomban engesztelő szentmisére kerül sor.
Tőzsér Árpád

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?