Tovább tarol a fehér rapper

Marshall Bruce Mathers III, vagyis Eminem a zenetörténet első rappere, akit feketék, fehérek, sárgák egyaránt elismernek. A zenei élet szereplői között azonban – közvetlen munkatársain kívül – alig akad szimpatizánsa. Utálják őt. Eminem sokat tesz annak érdekében, hogy ez így is maradjon. A koncertjein, klipjeiben rendszeresen kigúnyolja menő társait és a közélet szereplőit.

Sikersorozata 1999 elején indult – a The Slim Shady LP című lemezével pillanatok alatt ismertté vált. A társadalmat is egyből megosztotta. Kritikusok egy csoportja az első slágerét, a My Name Is címűt, valamint a hozzá készült videoklipet szexuálisan hivalkodónak, nőgyűlöletet és erőszakot hirdetőnek, a közrendre nézve veszélyesnek titulálta.

Az elmúlt hat évben Eminem a rapzene legsikeresebb előadója lett. Botrányhős, aki körül mindig forr a levegő.

Novemberben új lemezzel jelentkezett Encore címmel, amelyhez természetesen botrány is párosult. Az első sláger, a Just Lose It klipjében görbe tükröt állít zenésztársai elé. Michael Jacksonnak öltözve kisfiúkat csábít el, ugrándozik velük egy ágyon, s közben azt énekli, hogy „gyertek gyerekek a kuckómba”. A pop egykori királyának külsején is viccelődik, felidézi a Pepsi 1984-es reklámfilm-forgatását, amikor véletlenül meggyulladt a frizurája, de nemcsak a haja kap lángra, az orra is leesik, ezzel utalva arra a híresztelésre, hogy a sok műtét miatt a sztár elvesztette az orrát. Madonnát és MC Hammert is támadja a videóban. Pontosan úgy néz ki, mint a popkirálynő a Blonde Ambition című turnéján. Szőke lófarokkal, erősen kisminkelve, kúp alakú melltartóban és rózsaszínű fűzőben páváskodik a színpadon, majd véletlenül megégeti az egyik mellét, miután túl közel táncol egy égő gyertyához.

Az Encore 2004 leggyorsabban fogyó kiadványa lett az Egyesült Államokban. Az első tíz nap alatt több mint 1,7 millió példányt vásároltak belőle, túlszárnyalva ezzel az előző Eminem-nagylemez, a The Eminem Show 1,3 milliós sikerét.

A sztár a viselkedésével, durva szövegeivel egy antikampányt is elindított. Világszerte feldühödött emberek ezrei, főleg amerikaiak követelik számai betiltását. Bebizonyosodott azonban, hogy a megmozdulásokkal az ellenkezőjét érik el, azok is felfigyelnek Eminemre, akik eddig nem, és az esetek többségében nem fordulnak ellene, hanem melléje állnak. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?