Több mint ötezer ókori olasz műkincset találtak meg Svájcban

Róma |

<p>Az illegális műkereskedelem eddigi legnagyobb fogásának nevezték az olasz hatóságok annak az ötezer régészeti leletnek a megtalálását, amelyeket Olaszországból csempésztek Svájcba.</p>

Ókori vázákat, áldozati szobrokat, freskókat, bronztárgyakat vittek illegális olaszországi ásatásokból Svájcba - derült ki a műtárgyak szerdai római bemutatásán. A hatósági akciót ismertető Mariano Mossa, az olasz csendőrség műtárgyvédelmi egységének parancsnoka elmondta: a műkincsrablók Svájcba adták el a közép- és dél-olaszországi Lazióban, Calabriában, Pugliában, Szicílián és Szardínián engedély nélkül kiásott leleteket. 

A Krisztus előtti 8. század és a Krisztus utáni 3. század közöttre datált műkincseket, pontosan 5361 darab etruszk, görög és római leletet a Svájcban élő Gianfranco Becchino olasz műkereskedő öt raktárában találták meg. Becchino nemzetközi illegális műkincskereskedelmet irányított: a svájci raktárakból az itáliai régészeti leletek a világ számtalan részébe utaztak tovább az Egyesült Államoktól Japánig műgyűjtőkhöz. Becchinót a svájci rendőrség őrizetbe vette. 

A visszaszerzett tárgyakat szerdán a római Diocletianus-fürdőkben levő régészeti múzeumban mutatták be az újságíróknak. Az olasz csendőrség becslése szerint 50 millió euró értékű műkincset sikerült visszajuttatni Itáliába. 

A Gianfranco Becchino működtette műkincscsempészés szálait az olasz hatóságok régóta igyekeztek felgöngyölíteni. A nyomozásban az FBI amerikai nyomozóhivatal is részt vett. Mint kiderült, nemcsak műkincsrablók, hanem tekintélyes szakértők és olaszországi múzeumok is részt vettek a Svájcba tartó műcsempészésben. Becchinót egyébként 2011-ben Olaszországban elítélték illegális műkereskedelemért, de egy napot sem töltött börtönben és svájci raktárait sem foglalták le. 

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint a tárgyakat visszajuttatják eredeti olaszországi megtalálási helyük múzeumaiba, de ezt megelőzően külön kiállításon együtt is bemutatják azokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?