Több mint 290 millió dollárt hozott a Sotheby's árverése

New York |

<p>Több mint 290 millió dolláros &nbsp;bevételt hozott a Sotheby&#39;s őszi aukciósorozatának impresszionista és modern művészeti árverése New Yorkban.</p>

Az aukciósház ötvenmillió dollárért adott el egy Alberto Giacometti által készített mellszobrot. Az 1954-ben készült alkotás a Grande tete mince (Nagy, vékony fej) című sorozat része. Értékét előzetesen 35-50 millió dollárra becsülték. Az alkotás a Sotheby's aukciójának egyik csúcspontja volt.    A 65 centiméter magas mellszobor egy férfit, nagy valószínűséggel Giacometti testvérét, Diegót ábrázolja: a fej csúcsos, a száj kissé nyitott, a szemek csukottnak tűnnek.     Nem ez a mellszobor az 1966-ban elhunyt svájci művész legdrágábban elkelt alkotása: 2010 februárjában több mint a kétszereséért cserélt gazdát egy Giacometti-szobor, három hónappal később pedig egy szintén a Grande tete mince sorozatba tartozó büszt kelt el hasonló összegért, 53 millió dollárért.    Az árverésen tetemes összegért cserélt tulajdonost Pablo Picasso egyik portréja, amelyet a művész 1935-ben készített múzsájáról és szerelméről, Marie-Thérese Walterről. A képet 39,9 millió dollárért  vásárolták meg, értékét korábban 20-30 millió dollár közöttire becsülték.    Picasso időskori festményei esetében rekordot jelentő 31 millió dollárért - az előzetesen becsült ár csaknem kétszereséért - kelt el a spanyol művész Mousquetaire á la Pipe című képe.     Claude Monet francia festő Glacons, effet blanc című alkotását 14,25 millió dollárért adták el.     A Sotheby's impresszionista és modern műveinek árverései közül ez volt a második legnagyobb bevételt hozott aukció. A legsikeresebb árverést 2012 májusában tartották, amikor Edvard Munch A sikoly című képét 119,9 millió dollárért  adták el - ezzel ez lett a történelem legdrágábban elárverezett műalkotása. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?