Tizenötmillió eurót érő, "elveszett" Picasso került elő

Róma |

<p>Egy 15 millió eurót érő, &quot;elveszett&quot; Picasso-képet foglaltak le a hatóságok Olaszországban.</p>

A Violin et bouteille de Bass című festményt egy nyugdíjas képkeretező birtokolta 36 éven át, állítólag anélkül, hogy tudta volna, kinek az alkotása. Az 1912-ben, a mester kubista korszakában keletkezett festményt pénteken Rómában mutatták be az olasz hatóságok, egy tízmillió euró értékűre becsült ritka római kori szoborral együtt, amelyet - akárcsak a festményt - illegálisan külföldre akartak eladni.  A csendőrség szerint 15 millió eurót érő Picasso-festményt 1,4 millió euróért akarta áruba bocsátani a római nyugdíjas, aki azt állítja, hogy 1978-ban ajándékba kapta "egy idősebb úrtól", hálából azért, mert ingyen megjavította elhunyt felesége fotójának keretét.  A képkeretező saját elmondása szerint nem sejtette, hogy milyen nagy kincs került a birtokába, és csak a közelmúltban, egy katalógust nézegetve tűnt fel neki a hasonlóság más Picasso-művekkel. Mivel nem volt tisztában a kép értékével, a kisiparos nem fordított gondot annak állapotára, ezért a festményt mostani bemutatása előtt restaurálni kellett - közölték a hatóságok.  A hatóságok gyanúját az keltette fel, hogy a férfi túlságosan alacsony árat nevezett meg, amikor engedélyt kért a festmény külföldre történő eladásához. A vizsgálatok nyomán kiderült, hogy a nagy spanyol festő egy katalógusban is szereplő művéről van szó.  A hatóságok tovább vizsgálják a kép eredetét, mert nem tartják kizártnak, hogy az bűncselekményből származik. A Picasso-festménnyel együtt a hatóságok bemutattak egy ritka és kivételesen jó állapotban fennmaradt 2. vagy 3. századi, az egyik legnépszerűbb római istenséget, Bikaölő Mithrászt ábrázoló márvány szoborkompozíciót is, amely illegális tarquiniai ásatásból származik. A 10 millió euró értékűre becsült pompás szobrot egy furgonban, útban Svájcba foglalták le a csendőrök. A furgont kísérő két jármű utasai elmenekültek, amikor a hatóságok lecsaptak az illegális szállítmányra. Bikaölő Mithrász (Mitra Tauroctono) a császárkorban kialakult misztériumvallás legfőbb, indiai eredetű istene, Perzsiában egyfajta megváltó. Kultusza az 1. században nagyon gyorsan elterjedt a Római Birodalom területén, különösen a katonák körében, nyomait megtalálták Pannóniában is. A szoborkompozíció annyira szép és különleges, hogy a Vatikáni Múzeum máris kérte, hadd állíthassa ki legalább ideiglenesen. Bikaölő Mithrász véglegesen megtalálása helyén, a tarquiniai régészeti múzeumban nyer elhelyezést. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?