Tíz éve nincs köztünk Jancsó Miklós

dd

Ma tíz éve, 92 évesen hunyt el Jancsó Miklós, a magyar és egyetemes filmművészet kultikus alakja.

Első filmjét (A harangok Rómába mentek) 1958-ban forgatta, de jelentős sikert csak az Oldás és kötéssel ért el 1963-ban. Az Így jöttem már az összes jancsói stílusjegyet magán viselte: a szokatlanul hosszú beállításokat, a horizontális kameramozgást, a képek erős vizuális erejét. Az 1965-ös Szegénylegények kirobbanó nemzetközi sikert aratott, és a legnagyobb rendezők közé került. Ezzel indította az életművén végigvonuló gondolatiságot: az egyén és a hatalom viszonya, a szabadság és a zsarnokság között feszülő ellentét ábrázolását.

Később a magyar történelem különböző időszakaival foglalkozott, a Csend és kiáltás, a Csillagosok, katonák a proletárdiktatúra utáni időszakot, a Fényes szelek a népi kollégiumokat, az Égi bárány és a Sirokkó a fasizálódást rajzolta meg. 1972-ben Még kér a népért Cannes-ban megkapta a legjobb rendezés díját.

A 70-es években Olaszországban forgatta a La pacifistát Monica Vittivel, valamint a hatalom és a szexualitás összefonódásáról szóló Magánbűnök, közerkölcsök című filmet. Később új filmnyelvi eszközökkel kísérletezett (Szörnyek évadja, Jézus Krisztus horoszkóp-ja), a 90-es években pedig jöttek a rögtönzésen alapuló „Kapa-Pepe filmek” (Nekem lámpást adott kezembe az úr Pesten; Anyád! A szúnyogok; Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél; Kelj fel, komám, ne aludjál!; A mohácsi vész). Utolsó filmjét, a keserédes Oda az igazságot 2010-ben mutatták be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?