Tigrisből nevelt házi nyúl

<p>A tigris elmélete című cseh&ndash;szlovák tragikomédia arról mutat nem éppen eszményi képet, hogy miként működik a személyi szabadság a házastársi kapcsolatban.&nbsp;</p>

Az elsőfilmes Radek Bajgar azt az „elnyomást” igyekszik leleplezni kritikus és kemény hangvételű vígjátékában, ami a házastársak között létezik még egy kívülről ideálisnak tűnő kapcsolatban is. Remek alaphelyzetből indít a film. Az állatorvos Jan (Jiří Bartoška) és a házastársi kapcsolatok visszásságairól egyetemi szinten előadó Olga (Eliška Balzerová) mintaházasságban él előkelő, szép környezetben. Kapcsolatukba azonban gyökeres változást hoz Olga édesapjának halála. A vidéken élő nagymama (Iva Janžurová) szeretett férjét a családi sírba kívánja eltemetni, klasszikus szertartás szerint. Jan azonban – a férfiszolidaritást érvényesítve – úgy gondolja, a nagyapa utolsó akaratát kell figyelembe venni a végtisztesség megadásánál. Jan ezért titokban megszervezi, hogy a szertartást követően kiemeljék a sírból a tetemet, majd elhamvasszák. Úgy tervezi, hogy fiával, Joseffel (Jakub Kohák) és vejével, Erikkel (Jiří Havelka) a hamvakat a nagyapa csónakjáról a vízbe szórják az eltávozott öregúr kedvenc kirándulóhelyének környékén. Ezzel legalább a halálában visszaadják neki azt a szabadságot, amitől a felesége, a szigorú nagymama egész életében megfosztotta. A nagymama – ahogy lánya, Olga is – tigrist akart férjnek, hogy aztán házi nyulat neveljen belőle. Mindketten úgy vélik, hogy a férfiakat irányítani és ellenőrizni kell. A temetésen Jan rádöbben, hogy őrá ugyanaz a sors vár, mint az apósára (aki a természetbe menekült a feleségétől), ezért eldönti, a szabadsága érdekében időskori demenciát színlel, bezáratja magát pszichológus barátja klinikájára, és a feleségétől távol úgy él majd, ahogy neki jólesik. Ennek a tervnek a megvalósításáról szól a film hátralévő része. Számtalan férfias kaland, megannyi komikus helyzet és a bohókás férficsínyeket leleplező női praktikák sora biztosítja a jó szórakozást. Jókat kuncogva sok megfontolandó igazságot olvashatunk ki a filmből. Tanulságot azonban nehéz leszűrni belőle, mivelhogy a férfi-női szerepekről szóló elméletek – itt: a tigris elmélete – nem biztos, hogy a gyakorlatban érvényesíthetők. Az még kevésbé valószínű, hogy a konfliktusok megoldhatók olyan mindent elsimító, helyrerázó bájos romantikával, mint A tigris elméletében. Ami végül is csak egy mozi, de a jobbak közül való. Nagyszerű színészi alakításokkal, remek ötletekkel, intelligens humorral, szépen fotografált természeti képekkel.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?