The Rasmus-mánia

Kilenc évvel ezelőtt, amikor a The Rasmus tagjai: Lauri – ének, Pauli – gitár, Aki – dobok, Eero – baszszusgitár megtartották első koncertjüket egy helsinki gimnáziumban, bizonyára nem is gondolták, hogy ilyen messzire jutnak. A négy srác tizenhat évesen vágott bele a zenélésbe.

Debütáló lemezük 1996-ban jelent meg Peep címmel, és Finnországban viszonylag rövid időn belül aranylemez lett. A csapat folyamatosan turnézott, több mint száz koncertet adtak. A nagysikerű turnék után újra stúdióba vonultak, hogy felvegyék második, Playboy című lemezüket. Az újabb aranylemez mellett az igazi sikert az jelentette, hogy 1997-ben átvehették a finn Grammyként emlegetett Emma-díjat, „A legjobb új zenekar” kategóriában.

A szakmai elismerésnek hála a The Rasmus olyan együttesek előzenekaraként léphetett fel hazai pályán, mint a Rancid, a Red Hot Chili Peppers vagy a Garbage. Harmadik nagylemezüket 1999-ben jelentették meg Hellofatester címmel. Erről a Liqiud című dal mind a rajongók, mind a kritikusok szerint az év dala lett. Az igazi áttörést a 2001-es év hozta meg, ekkor szerződtek le a svéd Playground Music Scandinavia kiadóval, és a Fff-faling már Svédországban is sláger lett. Pár hónappal később elkészítették negyedik korongjukat, az Into a dupla-platina státusig jutott. Ekkor a The Rasmus már készen állt a nemzetközi karrierre is; az együttes a HIM és a Roxette kísérőjeként több európai országban is turnézott. A spanyol Dover rockzenekarral Olaszországban tartottak koncertkörutat, közben Európa-szerte kapták a felkéréseket a különböző fesztiválokra. A 2001-es év Emma-díjátadójáról négy elismeréssel térhettek haza.

Legutóbbi lemezük, a 2003-as Dead Letters már egész Európát meghódította, köztük a magyar vidéket is. Az album címe arra utal, hogy mindegyik dal egy el nem mondott üzenet. Az In The Shadows című slágert március végén Angliában is kiadták, és második hete a kislemezlista harmadik helyén tanyázik. Bizonyára a The Rasmus hamarosan a tengerentúlon is bemutatkozik, a popos dallamvilággal megspékelt rockzenéje ott is nyerő lehet, mivel az amerikaiak mindig is vevők voltak a skandináv országok dallamos zenéjére.

Az együttes fellép az idei Szigeten is! (d, pj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?