Tévelygés az őszi erdőben

Eladó nyaraló

Kusza, kaotikus családi viszonyokról szól Tomáš Pavlíček Eladó nyaraló című drámája. Arra mutat példát, hogy mi történik akkor, ha a családon beüli kapcsolatokból kikopik a szeretet. Ha a családtagok nem egymásra, hanem önmagukra figyelnek, saját önző érdekeiket tartják szem előtt.

A feltáruló kaotikus viszonyok között nehezen értelmezhetők logikával a családtagok reakciói. Ezért a nézőnek nincs könnyű dolga. Egy ideig érdeklődéssel szemléli a filmbéli család három nemzedéke (nagyszülők, szülők, unokák) között szétcsúszott viszonyokat. Még hahotázik is a a humoros helyzeteket produkáló érzelmi zűrzavaron, amelyben a hősök élnek. Különösen a nagyanya (Jana Synková) szőrszálhasogatása, elutasító, önző viselkedése szórakoztató. Egy ponton azonban a nagymama magatartása is kezd elviselhetetlenné válni, és a néző arcára fagy a mosoly. Felsejlik, hogy egyáltalán nem szívderítően vígjátéki, hanem vészesen drámai folytatásra számíthatunk. Vagy mégse!

A családon belüli és nemzedékek közötti kaotikus viszonyok ábrázolása egy kerettörténetbe ágyazódik. A keretet – a film elején és a legvégén – a nyaraló eladásának körülményei szolgáltatják. Egy borongós őszi pénteki napon a vevők már az átalakítást tervezgetik. A hivatalos elintézendőket rég elrendezték, megírták az adásvételi szerződést, már csak a záró aktus maradt hátra – az aláírás, majd a kulcsok átvétele. Az ingatlanközvetítő (Zuzana Kronerová) és a két fél megérkezett a helyszínre, ám a család egyik tagja, az anya (Ivana Chýlková) hirtelen meggondolja magát. Emlékeivel erősen kötődik a régi helyhez, ahol gyerekkora vakációit töltötte. Ezért hétfőig haladékot kér, majd megszervezni, hogy a nyaralóban eltöltsön még egy búcsúhétvégét a család. Ő a férjével, a két gyerekükkel – a lányukkal és a fiukkal, meg azok párjával –, valamint a nagyszülőkkel, akik rég lemondtak a nyaralóról, már látogatni, sőt látni se akarják. Azzal az ürüggyel, hogy virágot visznek elhunyt hozzátartozóik sírjára, az anya irányításával kocsiba ülnek, ám mindenki megrökönyödésére a temetőből nem haza, hanem a nyaraló felé veszik az irányt.

A vidéki helyszínen zajló eseményekből, a dialógusokból aztán képet kapunk a családtagok viselt dolgairól, a titokzatos szomszédról (Václav Kopta), aki gyakori vendég volt a víkendházban, mert szoros érzelmi viszonyba került... ez derüljön ki a filmből. Alaposabban megismerjük az unokákat, akik számára már nem sokat jelent a helyszín. Ők külföldről találtak maguknak párt: a lányunoka Németországból, a fiú Szlovákiából – az ő barátnőjét, Luckát alakítja Bárdos Judit. A német fiú (Michael Pittman) úgy közlekedik a családban, mint egy marslakó. Nemcsak azért rí ki közülük, mert nem érti a nyelvüket (és a cseh humort), hanem azért sem megy neki a beilleszkedés, mert nem tud eligazodni a fura viselkedésükön. Egyedül Lucka érzi és tudatosítja, hogy nem a szebb napokat megélt tulajdon birtoklása segíthetne a családon, hanem az, ha újra szeretettel közelítenének egymáshoz. A lány erre próbálja ráébreszteni őket a gondoskodásával. Mikor az igyekezete is hasztalannak tűnik, megérkezik a csoda egy medve képében, amely az erdőben eltévedt nagyapa hívására jelenik meg... Hogy miért medve? Fejtse meg, aki akarja vagy tudja!

A nyaraló jelentésének értése fontosabb. Olyasvalamit jelképez, ami valamikor felbecsülhetetlen érték volt (nem elsősorban anyagi), ezért emlékeiben mindenki kötődik, de a jelenben igazából már senki sem ragaszkodik hozzá. Különösen nem az unokák. Ők már nem járnak lelkesen az ódon nyaralóba, a gondját viselni meg végképp nem akarják. Ezért egy lehetséges megoldással hétfőn érkezik az ingatlankezelő, a történet pedig folytatódik egy másik családdal.

Az Eladó nyaraló mindenekelőtt azzal csábít a moziba, hogy három generáció jeles színészei működnek közre benne, és hogy értékes problémafelvetést ígér, ami igaz is. De ennyi – a cselekmény sajnos igazából sehonnan a semmibe tart, nehezen értelmezhető felvetésekkel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?