Tévéfilm Szabó Magda regényéből

ff

November 1-én, vasárnap 21.20-tól látható a Duna televízióban Dombrovszky Linda rendező első tévéfilmje, amely Szabó Magda Pilátus című regényét dolgozta fel. A filmnek szeptemberben amerikai forgalmazója is lett, így a televíziós bemutatót követően nagyobb nyilvánosságot is elérhet.

 

Bár tévéfilmnek készült, a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a legjobb külföldi filmek közé választotta (Foreign Language Film Series 2021), így esélyes a februári Golden Globe nominációra a legjobb külföldi film kategóriájában.

"Egy anya-lánya viszonyon keresztül ismerjük meg a szeretet gyakorlásának a nehézségét. A regény és a film is arról szól, hogy jól szeretni nehéz: még ha kölcsönös is a szeretet két ember között, lélektől lélekig eljutni fájdalmas lehet az út. Azt hiszem, erre a történetre bárhol a világon rá tudnak kapcsolódni az emberek, mert nagyon sokan megéltek már hasonló küzdelmet akár családi, vagy akár szerelmi kapcsolataikban”-vallja a rendező.

Az idős vidéki asszony, Anna megözvegyül. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza úgy gondolja, az lesz a legjobb, ha magához veszi édesanyját. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, és Anna lassacskán elsorvad ebben az őszinte szeretetet nélkülöző együttélésben...mert Iza mindent megad édesanyjának, egyet kivéve, amire a legnagyobb szüksége volna: önmagát.

A film január óta járja a világot, amikor is a Milánói Filmdíjon a legjobb film mellett négy kategóriában is díjazták, majd a los angeles-i South East European Filmfesztiválon nyert elismerést. A napokban versenyez a 44. Mostra Sao Paolo Filmfesztiválon és a szófiai (filmadaptációknak szervezett) Cinelibri Filmfesztiválon - ez utóbbin Francois Ozon és David Lynch rendezők filmjeivel együtt. 

Az anyát játszó Hámori Ildikó Milánóban és Porto Femme Nemzetközi Filmfesztiválon is a legjobb színésznő lett. Argentína, Puerto Rico, Venezuela közönsége már láthatta a filmet, novemberben Hágában és további amerikai fesztiválokon versenyez (Dallas, Massachusetts, New York, a 2021-es Golden Globe nominációról pedig február 3-án döntenek.

A két főszereplő Hámori Ildikó és Györgyi Anna, rajtuk kívül Terhes Sándor, Szikszai Rémusz, Kovács Zsolt, Kakasy Dóra, Máhr Ágnes, Székely B. Miklós és Martin Márta látható a filmben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?