Táncházas búcsú Novák Ferenc Tatától

kk

október 21-én tartják a budapesti Erkel Színházban Novák Ferenc Tata nyilvános búcsúztatóját. A megemlékezés után szabadtéri táncházzal ünneplik a művész életét. Jegyek korlátozott számban igényelhetőek.

Mivel a szakmában csak Tataként ismert Kossuth-díjas koreográfus, rendező és etnográfus, Novák Ferenc temetése szűk körben zajlott a Farkasréti temetőben (sírja a 43-as parcella első sorában van), a család október 21-én szeretettel várja a barátokat, tanítványokat, kollégákat, tisztelőket – mindazokat, akik búcsút szeretnének venni a művésztől. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Novák Ferenc idén augusztus 17-én halt meg, 93 éves korában. Mások mellett az ő nevéhez fűződik a magyarországi táncházmozgalom létrejötte. A néptánciskola és a folk-Űlór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtőjeként úgy tartotta, hogy a táncot ugyanúgy kell megtanulni, mint az anyanyelvet: a paraszti kultúrát nem imitálni kell, hanem annak elemeiből kell a műveket létrehozni. Többek között neki köszönhetően tett szert komoly hírnévre a Honvéd Együttes. 

Olyan jelentőségű etnográfusi munkát végzett el az ötvenes évektől kezdve kortársaival, Martin Györggyel és Tímár Sándorral együtt, ami  csak Bartók és Kodály érdemeihez mérhető; a Kárpát-medence sokszínű néptánchagyományának fennmaradását köszönhetjük neki. A hagyományt a színpadi önkifejezés részévé tudta tenni (Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, Csíksomlyói passió, Kőműves Kelemen, István, a király), és hosszú pályája során nemzedékek sokaságával ismertette meg a magyar népi kultúra értékeit odahaza és világszerte.

Novák Ferenc Tata humorára jellemző, hogy barátai ugratására halála előtt évekkel megrendezte és végig is ette a saját halotti torát, mert nem akart kimaradni az élvezetekből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?