Sztárvendég nélkül jó filmekkel

Megvannak az első statisztikai adatok: a hét végén háromezren voltak kíváncsiak a VI. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál vetítéseire, s 357-en akkreditáltatták magukat. Az előző évektől eltérően az idei szemlének nincs sztárvendége. Emiatt talán kevésbé csillogó, de ez aligha megy egy filmmustra minőségének a rovására.

Megvannak az első statisztikai adatok: a hét végén háromezren voltak kíváncsiak a VI. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál vetítéseire, s 357-en akkreditáltatták magukat. Az előző évektől eltérően az idei szemlének nincs sztárvendége. Emiatt talán kevésbé csillogó, de ez aligha megy egy filmmustra minőségének a rovására.

Nem is igazán érdemes „sztárhajszolásra” törekedni, ha – leginkább anyagi okok miatt – valamely fesztivál nem engedheti meg magának, hogy „trendi” sztárt lásson vendégül, mint ez esetben mondjuk Nick Stahlt (Twist) Gael Garcia Bernalt (Rossz nevelés), Roberto Benignit, Cate Blanchettet, Steve Buscemit (Kávé és cigaretta), hogy csak párat említsek a szemlén látható filmek neves szereplői közül. Olyan nevet választani pedig – miként tavaly is –, amely inkább csak az idősebb nemzedék fülében cseng ismerősen, csak amolyan tessék-lássék megoldás. A fesztivál közönségét ugyanis zömmel fiatalok alkotják, s ha már valakivel, akkor saját idoljaikkal, nem pedig nagyszüleik, szüleik filmcsillagaival kívánnak találkozni. Különben is, egy sztár „felvonulása” inkább csak a külcsínt, a csillogást, a hírverést szolgálja, nagyrészt a médiának szól. Ettől lesz világraszóló Cannes, Velence – de ezeknek olyan múltjuk és hagyományuk van, hogy a legnagyobb sztároknak is presztízskérdés ott megcsillogtatni-villogtatni magukat. Tájainkon talán csak Karlovy Vary tud olyan szemlét prezentálni, amelyen a nagyobb nevek is szívesen megfordulnak.

A pozsonyi fesztivál eddigi hat éve alatt természetesen nem szerezte, nem szerethette meg azt a tekintélyt, amelyet a patinásabb fesztiválok hosszú esztendők során kivívtak maguknak. Szakmai berkekben viszont a kellő rangot már kivívta magának, hiszen az idén már nem kevesebb mint négyszáz filmet kínáltak fel a fesztiválbizottságnak, amely 164 opust – nagy- és kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, zenés produkciókat – válogatott be a szemle programjába.

Ez a mustra kezdettől fogva a filmekkel akart hódítani, és tudott is minden évben. Minden alkalommal tudott olyan filmcsemegéket kínálni, amelyek igazi „világesemények” voltak, amelyekről filmes vonalon az az esztendő szólt: ilyen volt a Ken Park, A zongoratanárnő, az Intimitás, a Mementó stb. Bár az idén kevesebb játékfilm szerepel a programban, választék van bőven. Jó filmekből is.

És a hozzájuk jutás is könynyebb. Tavaly, első alkalommal az új helyen, az Auparkban lévő Cinemas Palace-ban elég bosszúságot okozott a jegyváltás, ezért az idén már elővételben megkezdték a belépők és bérletek árusítását. ĺgy aztán zökkenőmentesen, hosszabb sorban állás nélkül juthatunk jegyekhez.

Az idei fesztivált szlovák mozgókép nyitotta, Jiří Chlumský Végállomás című alkotása, amely a Radosínai Naiv Színház előadásának filmes változata. A szereposztás parádésnak nevezhető, hiszen a legismertebb hazai és cseh színészek tűnnek fel a vásznon, köztük Zdena Studenková, Josef Abrhám, Anna Šišková, Kassai Csongor, Diana Mórová, Milan Lasica és Stanislav Štepka. A filmre a nagyközönségnek még várnia kell, csak márciusban kerül a mozikba.

A szombatig tartó fesztiválból még sok ígéretes film hátra van. Érdemes még betérni a Palace Cinemasba. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?