Szombaton múzeumok éjszakája Szencen

Szenc |

<p>Két héttel az országos rendezvény előtt, szombaton tartják a Szenci Városi Múzeumban a múzeumok éjszakáját. A múzeumi programok után a komolyzenéé lesz a városban a főszerep a Slovak Doublebass Clubnak köszönhetően.</p>

A múzeumi ünnepen támogathatjuk a rászoruló családokat is.

A múzeumok világnapját első ízben 1978. május 18-án ünnepelték meg, később a franciák kezdeményezésére kezdték a Múzeumok Éjszakája rendezvénnyel is népszerűsíteni a világnapot. „Szervezési okokból tartjuk korábban az ünnepet, így összetudjuk kapcsolni a komolyzenei fesztivállal. Az érdeklődőket már délelőtt tíztől várjuk a múzeumba, a programok délután egy órakor kézműves foglalkozásokkal kezdődnek, amelyek a Szlovák Nemzeti Levéltár restaurátorainak vezetésével zajlanak. Lesz díszpapír- és pecsétgyártás, az érdeklődők azt is kipróbálhatják, hogyan lehet nádtollal írni”- nyilatkozta lapunknak Strešňák Gábor, a múzeum vezetője.
Ezt követően délután fél egytől már a múzeum előtti szabadtéri színpadon is megkezdődnek a programok az igrami Igrici folklór csoport fellépésével, őket a szenci alapiskolák és a szenci magyar középiskola diákjai követik. Három órakor nyitják meg a múzeumban az Élet a határ két oldalán című kiállítást. A kiállítás a római korba kalauzolja el a látogatókat, amikor a Duna alkotta a Római Birodalom határát. A gazdag leletanyagnak köszönhetően megismerhetjük a Duna bal partján élő rómaiak és a túloldalon élő germánok mindennapi életét. A látogató betekintést nyerhet a hozzánk közel eső vidék, a Közép-Duna mentén élők római kori életébe, tehát az időszámítás kezdetétől a Római Birodalom bukásáig, az ötödik századig.
A Győri Xantus János Múzeummal összeállított kiállítás, az ebben az időben határvonalként szolgáló Dunára, amely Limes Romanus ként volt ismert és a folyó két oldalán élő civilizált Római birodalom és a barbár Germánok mindennapi életére fókuszál. Ebben az időben a határvonalat észak felől, a Duna bal partján folyamatosan erősíteni kellett, ugyanis a germánok a fejlettebb világ felé törekedtek délre. Ekkor keletkeztek környékünkön is katonai táborok, egyebek mellett Izsán a Duna partján, valamint Stompfán, Cíferen nagyjából negyven kilométerre az eredeti határtól. A katonák így folyamatos készenlétben voltak a germánokkal szemben.
A kiállítás fizikailag is valójában két részre van osztva, a kiállító terem közepén ábrázolt Duna bal partján a római birodalmat a másik parton a germánok életét ismerhetjük meg. A germán leletanyag a környékünkről a diószegi, ábrahámi, egyházfai temetőkből származik, leginkább bronz brossok, edények. A római birodalomhoz köthető települések a Mátyusföldön már nem nagyon találhatóak. A kiállítás október végéig lesz megtekinthető Szencen.

A rendezvényekre a belépés ingyenes viszont tetszőleges összeggel hozzájárulhatnak a résztvevők a szenci rászoruló családok megsegítésére.

A kiállíts megnyitó után a Figur Banda játszik majd a téren, őket a Tajovský utcai alapiskola diákjai követik. Öt órától egy érdekes, zenés tárlatvezetésre invitálják a látogatókat a művészeti alapiskola növendékei.

Este hat órától kezdődnek a Slovak Doublebass Club programjai: Musica Perrenis Iuventutis 2012 – A fiatalok örök zenéje címmel az evangélikus templomban. A sort az Orchester Harmónia, a pozsonyi konzervatórium ifjúsági zenekara nyitja őket a Collegium Wartberg követi. Este kilenctől a rendezvények a Május 1 téren található zsinagóga előtt folytatódnak. Ott a Preβburger Klezmer Band, majd a Slovak Tango és az Arccus játszik majd egészen éjfélig. Rossz idő esetén a zsinagóga elé tervezett koncerteket a kultúrházban tartják meg. Ján Krigovský, Slovak Doublebass Club polgári társulás elnöke elmondta, hogy kereste a lehetőségeket, hogy zenészként, hogy tudna segíteni a rászorulókon és miután a múltban számtalanszor segítettek már külföldi rászorulókat most a szenci családoknak gyűjtenek pénzt. A rászoruló, kisgyermekes családokat a városi hivatal szociális osztályával közösen választják majd ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?