Szlovák filmek szemléje Szegeden és Budapesten

<div>Az utóbbi két év szlovák filmterméséből mutatnak be válogatást Szegeden mától november 11-éig.</div><div>A napfény városában immár huszonharmadszor rendeznek szlovák filmszemlét, amelyhez a hagyománynak megfelelően szakmai tanácskozás is társul.</div>

Idén optimista (egyben a valóságot hűen tükröző) címet kapott a szeminárium: A szlovák film él és virágzik. Erről tart majd előadást a Kövér Béla Bábszínház és a Grand Café Moziban Peter Dubecký, a Szlovák Filmintézet főigazgatója, Peter Michalovič esztéta és filmteoretikus, valamint Ondrej Šulaj forgatókönyvíró, a pozsonyi Film és Televízió Kar dékánja. A háromnapos szemlén kilenc egész estés játék-, dokumentum- és diákfilmet mutatnak be. A szegediek láthatják Miloslav Luther Lépés a sötétbe című munkáját, mely a sztálinista korszak fojtogató légkörét hozza vissza olyan hősökkel, akik nem találják a kiutat a zűrzavaros háború utáni időkben. Az egyik főszerepet Nádasdi Péter, a kassai Thália Színház színésze alakítja. Juraj Nvota A túsz című mozijának 12 éves hősét a nagyszülei nevelik, mert szülei Bécsbe disszidáltak – az ő nyugatra „menekítésének” történetét tárja fel a film, melynek hitelességéhez nagyban hozzájárul Tóbiás Szidi remek alakítása. Ivan Ostrochovský Koza című alkotása egy amatőr bokszoló az életért, mindennapi megélhetésért vívott kemény meccsét mutatja be. A Koza rangos külföldi fesztiválokon jelentős díjakat gyűjtött be; Szlovákia Oscar-díjra nevezte a külföldi filmek kategóriában. A dokumentumfilmek közül bekerült a válogatásba Matej Mináč A fotográfus szemével című életrajzi filmje, melyben édesanyjáról, Zuzana Mináčováról fest portrét, valamint a szlovák hokislegenda, Pavol Demitra életét feldolgozó, 38 című mozi. A szemle külön estét szentel Jaro Vojteknek: a szegedi közönség láthatja a jeles dokumentumfilm-rendező legutóbbi, Oly távol, oly közel című alkotását, mely az autizmussal élők mindennapjaival foglalkozik, valamint Gyerekek című első nagyjátékfilmjét, amely tavasszal több díjat is elhozott az V. Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválról, köztük a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést, melyet Bandor Évának, a Jókai Színház művészének ítélt a nemzetközi zsűri. A szegedi szemle programján szereplő filmek közül november 12–13-án Budapesten is levetítik a Gyerekek, a Koza, A túsz és A fotográfus szemével című alkotást.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?