Szívinfarktus után

Változtatni jeligére: „58 éves férfi vagyok, átéltem egy infarktust. Úgy érzem, újabb lehetőséget kaptam az élettől. Mindenesetre jobb akarok lenni, és szeretném tudni, milyen életvitelt kell folytatnom, hogy még egyszer ne kerüljek életveszélybe. Hogyan segíthetnek a gyógynövények?”

Az első, amit feltétlenül szükséges tudatosítani, hogy ez az infarktus figyelmeztetés: változtatnia kell.

A második az, hogy ki kell hagynia étrendjéből a zsíros falatokat, a disznóhúst, ki kell hagyni a füstölt húsokat, sajtokat, ehelyett tengeri halat fogyasszon. Ha már húst, akkor szárnyast vagy vadat, de nem sütve, hanem párolva, diétásan, és csak a felét annak az adagnak, amit eddig megevett. Leginkább müzlit, búzakorpát, kását (kukorica, köles) és sok nyers zöldséget, valamint belföldi gyümölcsöt ajánlok.

A harmadik a rendszeres testmozgás, kertészkedés, biciklizés, kímélő futás, úszás és könnyebb testgyakorlatok. Minden fizikai megterhelés akkor segítő, ha addig csináljuk, ameddig kellemesen fárasztó. Ezt bizonyítja az a tapasztalat, hogy akinek magas a vérnyomása, és egész nap a kiskertjében tevékenykedik, élvezi a csöndet, a jó levegő felüdíti, annak este a vérnyomása normális, míg összehasonlítva azokkal a napokkal, amikor bent dolgozott, nem volt rendben, és szintetikus gyógyszerekkel kellett kordába szorítani. A klinikai kísérletek is azt bizonyítják, az infarktus megelőzése nem abból áll, hogy a veszélyeztetett személy fekszik mozdulatlanul az ágyon, és várja a megváltást. Az élet mozgás, de a mozgás a szívet kímélje, amellett pezsdítse fel a vérkeringést, így a szív koszorúerei nem szűkülnek be.

A negyedik pont az infarktus utáni időszakban a lelki megtisztulás. Akármennyire különösnek tűnik is, az ember csak akkor lehet igazán a csúcson életében, ha nem csak a természethez tér viszsza, hanem ahhoz is, aki a természetet teremtette. Miután rendbe hoztuk lelkiismeretünket, életünk jobb minőségűvé válik, körülöttünk minden békésebb lesz és harmonikusabb.

Ötödik pont a gyógyböjt, amit legalább hetente egyszer kell alkalmazni. Ezen a napon csak gyümölcsöt szabad enni, ősszel pl. szőlőnapot iktassunk be.

Hatodik pont a gyógymasszázs, amikor a karokat és a lábakat masszírozzuk kefével úgy, hogy egyszer meleg, majd hideg vizet engedünk arra a végtagra, amelyet éppen masszírozunk. Mit is csinálunk ezzel? Azt, hogy tornáztatjuk az ereinket, a meleg víz tágítja, a hideg víz összehúzza őket. Ehhez az izomlazító masszázshoz gyógynövénytartalmú krémet is lehet alkalmazni, mely kedvezően hat a szívre. Ilyen pl. a citromfű (nyugtatja a szívet), a galagonya (tágítja a szív koszorúereit), a sáfránybibe (ez a test-lélek-szellem szintjén olyan jótékony hatással van, olyan harmóniát biztosít, mintha nem is infarktus után lenne az ember). A kapor- és a sárgarépamag kivonatai tágítják a szívkoszorúereket, majdnem úgy, mint a nitroglicerin tabletta.

Hetedik pont a gyógyfürdők alkalmazása. Segítenek a szénsavas gyógyfürdők, a jódos vizek.

Nyolcadik pont a homeopátia. Az Aconitum készítményt akkor ajánlatos alkalmazni, amikor az infarktus után újból nehézségek jelentkeznek, mint pl. a szapora pulzus, sugárzó fájdalom a bal karba, a vérnyomás emelkedése, amit félelemérzet és erős szomjúság kísér. A homeopatikus készítmények közül nemcsak a sisakvirág alapanyagú Aconitum áll rendelkezésünkre (a sisakvirág latinul Aconitum napellus), hanem a hegyi árnikából készült Arnica D3, D4 és D6 potenciájú, valamint az aranytartalmú Aurum D4 és D6 potenciájú készítmény.

Kilencedik pont a szív körüli masszázs, amit gyógykrémekkel kell végezni. Naponta legalább egyszer masszírozzuk a szív tájékát körkörös mozgással, az ujjak begyével úgy, hogy a krémet folyton ráhelyezzük a szívtájékra. A sértetlen bőrön keresztül beszívódik a szívbe, ahol kifejti gyógyhatását, vagyis megnyugtatja a szívet, és tágítja a szív koszorúereit. Az ilyen gyógykrémek sáfránbibe-kivonatot és aromatikus gyógynövények kivonatait tartalmazzák.

Tizedik pont, olyan teákat iszunk, amelyek jótékonyan kiegészítik a szakorvos által felírt nitroglicerintartalmú tablettákat. Tehát senkit se késztessen arra semmi, hogy a gyógynövények miatt kihagyja az orvos által felírt gyógyszereit. A gyógynövények nem lépnek interakcióba a szintetikus gyógyszerekkel, vagyis a szívinfarktus utáni állapotban a beteg nem lesz ettől rosszabbul, csak jobb minőségű lesz az alapkezelés.

1. Kapormag – 1 evőkanálnyi mennyiséget kávédarálón ledarálunk, belekeverjük egy evőkanálnyi mézbe, és ezt egy nap alatt elfogyasztjuk. Ha nincs kapormag, helyettesítheti a sárgarépamag. Ezek a magok tágítják a szívkoszorúereket.

2. Galagonyavirág – 1 teáskanálnyi mennyiséget leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig hagyjuk ázni, leszűrjük, és naponta kétszer 2 dl-t iszunk. A galagonyavirágnak nagyobb adagolásban és hosszú távon sincs semmiféle mellékhatása. Hatóanyagai nemcsak hogy tágítják a szívkoszorúereket, de csökkentik a magas vérnyomást, és lelassítják a szapora szívverést. Kisebb frekvenciánál gazdaságosabban működik a szív, azaz nem fárad el, így jobban bírja a munkát.

3. A galagonya termése hasonlóan hat, csak dupla adagot kell belőle venni, azaz 1 evőkanálnyi mennyiséget, és nem forrázzuk, hanem 5 percig főzzük 2 dl vízben.

4. Fokhagyma – ahhoz, hogy a szívkoszorúér működését kedvezően befolyásolhassuk, igen sok fokhagymát kellene naponta megenni, ami főként az epebántalmakkal szenvedők esetében elképzelhetetlen. Az lenne a megoldás, ha pl. a férfiak már 35 éves kortól naponta elfogyasztanának 3 gerezd fokhagymát megelőzésként. Ez lenne az igazi infarktus- és magasvérnyomás-megelőzés, de segítenek a fokhagymakapszulák is (petrezselyem, fokhagyma van benne). Átjutnak a gyomron, úgynevezett enterosolvens réteg van rajtuk, azaz csak a belekben oldódnak (Garlic néven kaphatók). A fokhagyma tisztítja az ereket, csökkenti a koleszterinszintet. Naponta 2x 4-5 kapszula ajánlatos evés után.

Végezetül még egyszer tudatosítani kell, hogy az említett természetgyógyászati ajánlatok nem helyettesítik a szakorvosi ellátást, senki se hagyja ki a nitroglicerintartalmú vagy más hatóanyagokat tartalmazó szintetikus gyógyszereket. A természetes gyógymódok és gyógynövények viszont növelik a szervezet vitalitását és az infarktus kivédésére irányuló regenerációs folyamatokat.

Dr. Nagy Géza, természetgyógyász

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?