Színháztörténeti jelentőségű koprodukció

<p>Közös bemutatóval készül a jövő évadban a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália. Tóth Tibor komáromi direktor színháztörténeti jelentőségűnek nevezte a két hazai magyar színház tervezett közös bemutatóját, amely Székely Csaba Bányavakság című darabja lesz. Ilyen együttműködésre még nem volt példa a felvidéki magyar színjátszás történetében.</p>

„Hangsúlyozom, nem gazdasági koprodukcióról van szó, nem is arról, hogy az egyik színház művészei vendégként lépnek fel a másik teátrumban. Ez egy közös produkció, amelyben két-két színész szerepel mindkét társulatból, lesz egy vendégművész, a darabot pedig Czajlik József, a Thália Színház igazgatója rendezi. Először Komáromban, majd Kassán mutatjuk be bérletes előadásként” – mondta Tóth Tibor a Czajlik Józseffel közösen tartott sajtótájékoztatón. Mindketten hangsúlyozták, évek óta szeretnék, ha a két színház valamilyen közös munkában venne részt, a visszatartó erő elsősorban a nagy távolság volt. A szervezéssel járó nehézségek indokolták, hogy első nekifutásra kevés szereplős darabot választottak, ennek során megpróbálják kiszűrni a gyerekbetegségeket, hogy aztán a jövőben akár nagyobb horderejű közös előadásokat is vállalni merjenek.

A direktorok közös sajtótájékoztatójukon ismertetették színházaik jövő évadra tervezett programját is. A Jókai Színház a műsorra tűzött darabokkal a megosztottságra, annak veszélyeire és következményeire szeretné felhívni a figyelmet, rámutatva, mi az, ami elválaszt, és mi az, ami összeköt. Az első bemutató a tavalyi évadban betegség miatt elmaradt Arthur Miller-dráma, Az ügynök halála lesz (rendező: Forgács Péter), a második a már említett Bányavakság. Láthatja továbbá a közönség Henrik Ibsen A nép ellensége című színművét (rendező: Koltai M. Gábor), Shakespeare Rómeó és Júliáját (rendező: Martin Huba), valamint Heltai Jenő Naftalin című zenés vígjátékát (rendező: Hargitai Iván); ez utóbbit az Esztergomi Várszínházzal közösen állítják színpadra. „A 64. évadban színházunk a megosztottság témakörét boncolgatja, de közben keresi az együttműködési, kötési lehetőségeket. Két koprodukciós előadásunk is erről tanúskodik” – jegyezte meg Tóth Tibor.

A Thália Színház bemutatóinak vezérfonalát Czajlik József szerint az ismert slammer, Horváth Kristóf, alias Színész Bob soraival lehetne jellemezni: „Negatív identitás, nem vagyok mindenki más”. Forgács Miklós, a színház dramaturgja úgy fogalmazott: a negatív identitást általában a kisebbségi léthez kötjük, azt határozzuk meg, mik nem vagyunk, mivel szemben határozzuk meg magunkat. Negatív identitás az is, ha sérelemből, kirekesztettségből fakad az identitásunk, ha a többség határozza meg, mik vagyunk. És az a legrosszabb, ha ebbe bele is nyugszunk. A kassai színjátszás kétszáz éves múltja előtt tisztelegve elsőként egy népszínművet visznek színpadra Tóth Edétől A falu rossza címmel (rendező: Puskás Zoltán), majd a Bányavakság, utána pedig Ray Cooney Páratlan páros című vígjátéka következik (rendező: Dudás Péter). A Thália folytatja nevelési előadásait, az új produkció témája ezúttal az Árvíz, és alapkérdése: te mit vinnél magaddal? (Rendező: Tóth Péter.) Az utolsó bemutató Shakespeare Szentivánéji álom című komédiája lesz Czajlik József rendezésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?