Szellemi hidak építése

Elismerés illeti a VII. Nógrádi Pedagógustalálkozó szervezőit, akik a megváltozott helyszín, a szokatlan körülmények dacára, sikerrel oldották meg a rendezvényszervezéssel járó feladatokat.

Elismerés illeti a VII. Nógrádi Pedagógustalálkozó szervezőit, akik a megváltozott helyszín, a szokatlan körülmények dacára, sikerrel oldották meg a rendezvényszervezéssel járó feladatokat. A hely, ahol hajnalig diszkózó fiatalok szórakoznak, reggeltől pedig az oktatásban dolgozó szakemberek találkozója zajlik, bizonyára elég átszervezési feladatot igényel. Mindezekkel a nehézségekkel könnyedén birkóztak meg a helyiek Bolla Károly alapiskolai igazgató és a Szülőföld Polgári Társulás elnöke irányításával, és kis csúszással ugyan, de elkezdődhetett az immár hétéves múltra visszatekintő pedagógustalálkozó, amely évről évre gazdag programmal várja az érdeklődőket, akik az idei rendezvényre a vártnál és a megszokottnál nagyobb számban érkeztek.

Egy szakma képviselői, jelen esetben a pedagógusok találkozója több szempontból is fontos lehet. Egyrészt a kollégák megismerkedhetnek egymással, egymás véleményével, kölcsönösen kicserélhetik tapasztalataikat és alkalmuk nyílhat építő jellegű vitákra, valamint kötetlen beszélgetésekre. Másrészt a rendezvény segítségével felhívhatják magukra a figyelmet, tudomást szerezhet róluk és aktuális problémáikról a közvélemény, ezáltal pedig hatékonyabban tudják képviseltetni érdekeiket, hangoztatni esetleges kívánalmaikat a politikusok és a döntéshozók körében. Harmadrészt pedig, és ezzel a feladatával nagyon fontos szerepet tölt be, lehetőséget biztosít az oktató pedagógusoknak, hogy továbbképezhessék magukat, és szakmájukkal, de más szakterületekkel is kapcsolatos tudásanyagukat és ismerethalmazukat bővíthessék, hisz egyébként erre nincs módjuk. Az a pedagógus, aki a jelenlegi körülmények között, a mai kor kívánalmainak megfelelően nem képezi folytonosan magát, nincs tisztában a szakterületén bekövetkező legfrissebb változásokkal és fejleményekkel, korszerűtlen tudással rendelkezhet csupán. A tudás, ha nem képes a folyamatos megújulásra, hamar elavulttá válik. Mindezen szerepeinek megfelelt az idei nógrádi pedagógustalálkozó, melyen a szűkebb és tágabb régióból érkező tanítóknak és óvónőknek valóban alkalmuk nyílt az önművelésre, a párbeszéd és a helyi szintű szakmai kapcsolatok megteremtésére, továbbá lehetőséget kínált szellemi hidak építésére az egyes pedagógusközösségek között, ahogy Szigeti László oktatási államtitkár is megfogalmazta köszöntőjében.

A hazai és a magyarországi előadók színvonalas előadásokkal érkeztek. A pedagógus mindennapi munkáját megkönnyítő hasznos praktikáktól a szlovákiai magyar nyelvű felsőoktatás történetéig és távlatáig sok mindennel megismerkedhettek a jelenlévők. Az oktatók és a nevelők, akik tulajdonképpen saját személyiségüket használják munkaeszközül, és akiknél az adás könnyű készsége általános személyiségtulajdonság, egy Budapestről érkezett pszichológus előadásából a lelki erőnlétük megtartása céljából különféle agressziókezelő és feszültségcsökkentő eljárásokat sajátíthattak el. Az egyes előadásokon elhangzott információk a későbbiekben, a tanítás során hasznos tanácsul szolgálhatnak a pedagógusoknak.

Más szempontból is eredményes volt a füleki találkozó. Az óvodai szekció résztvevői újraalapították az 1995-ben megszüntetett Füleki Óvónők Alapszervezetét, mely a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége keretében fog működni. A Fülek és környékének óvónőit tömörítő szervezet az óvónők önképzését, a pedagógus-továbbképzést és különféle rendezvények szervezését tűzte ki célul.

Egy értékes hagyomány kialakulását jelenti elsősorban, de a civil kurázsiról is tanúskodik egy-egy ilyen évente megrendezett találkozó. Mindez nagyszámú érdeklődők jelenlétében, a helyiek szervezőkészségének köszönhetően és a nógrádiak kedélyességével történt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?