Szász János fura menekültstátusza

oo
Washington |

Szász János új amerikai rendezésének szentelt hosszú cikket a The Washington Post, amelyben a neves magyar rendező elmondja, hogy egy elnyomó, antiszemita országból kellett elmenekülnie.

Szász a washingtoni Arena Stage színházban Tony Kushner Angyalok Amerikában című két színdarabból álló művének első részét rendezi. A darab „az amerikai nemzet állapotát” vizsgálja: azokat a faji, vallási, politikai és társadalmi kérdéseket, amelyekkel az országnak szembe kellett néznie a Reagan-elnökség idején.

A cikk hosszan ismerteti Szász János pályafutását, egyebek között azt, hogy az Arenában 2001-ben nagy figyelmet keltve és sok bírálatot kiváltva megrendezte A vágy villamosa című darabot. Rámutat, hogy a rendező az „ultranacionalista magyar rezsim elől” menekült el. Szász a szerzőnek elmondta: nehéz volt elhagynia hazáját, de nagyon boldog Amerikában. A részletekről inkább hallgat, mivel családjának egy része Magyarországon él, a cikk szerzője azonban úgy tudja, hogy a rendező döntését Orbán Viktor kormányának fokozódó agresszivitása előzte meg, ami abban csúcsosodott ki, hogy 2021-ben házkutatást tartott lakásán a rendőrség, elvették a számítógépeit és telefonját.

Szász János beszélt arról, hogy szereti Magyarországot, de nem akarja, hogy a gyerekei ott nőjenek fel. Az állandó felfordulás, és ezen belül az SZFE 2021-ben bekövetkezett átvétele megerősítette őt abban, hogy el kell mennie.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumának elnöke és a kuratórium egyik tagja szerint Szász hazudik az ominózus interjúban. Vidnyánszky Attila és Lajos Tamás az MTI-hez eljuttatott közleményében többek közt az áll, hogy 2020 nyarán Lajos háromszor is tárgyalt Szásszal, és igyekezett meggyőzni őt, hogy folytassa az oktatást. „A választ folyamatosan lebegtette, halogatta, majd az oktatást, osztályának továbbvitelét egy kurta-furcsa telefonnal lemondta” – írták, hozzátéve: mindezen időszak alatt Vidnyánszky felkérésére a Nemzeti Színházban megrendezte Székely János Caligula helytartója és Örkény Macskajáték című drámáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?