Szaporodó kérdőjelek

Dunaszerdahely. Négy járás polgármesterei adtak egymásnak találkozót szerdán a Nyári Egyetem keretében. Az önkormányzatok képviselői az államigazgatási hatáskörök egy részének átruházásából fakadó problémák megvitatása előtt oktatásügyi szakemberek előadásait hallgathatták meg. Előadásában A.

Dunaszerdahely. Négy járás polgármesterei adtak egymásnak találkozót szerdán a Nyári Egyetem keretében. Az önkormányzatok képviselői az államigazgatási hatáskörök egy részének átruházásából fakadó problémák megvitatása előtt oktatásügyi szakemberek előadásait hallgathatták meg. Előadásában A. Szabó László, a Duna-szerdahelyi Városi Hivatal főosztályvezetője elmondta, Szlovákiában az oktatásügy reformját alapvetően azzal a céllal indították be, hogy biztosítsák az oktatási rendszer hatékonyabb működésének a feltételeit, és hogy a fontos döntések helyben, az adott régióban szülessenek meg. Ezzel szemben nőtt mind az iskolai vezetők, mind az önkormányzatok képviselőinek a tanácstalansága. A módszertani utasítások számos logikátlanságot tartalmaznak, amelyek szintén megnehezítik a munkájukat. A főosztályvezető a továbbiakban az iskolák eladósodásának rejtett formáira is figyelmeztetett. Elmondta, nem csupán a kifizetetlen közüzemi számláik miatt halmoznak fel adósságállományt évről évre az iskolák. Az önkormányzatoknak mint iskolafenntartóknak számolniuk kell a sok esetben jelentősen elöregedett iskolaépületekkel és az elhasználódott taneszközökkel is. Számos oktatási intézményben már évek óta nem végeztek felújítási, illetve állagmegóvó munkálatokat. Az iskolák jelentős részében nincs tornaterem, a meglévők pedig rendkívül elhanyagolt állapotban vannak. A főosztályvezető különféle pénzszerzési lehetőségekre is felhívta a polgármesterek figyelmét, melyek kiaknázásával az önkormányzatok többletbevételhez juthatnak. Anyagi forrást jelenthet a tornaterem, az iskolaépületben található orvosi, illetve fogorvosi rendelő bérbeadása, büfé működtetése, az iskola műszaki ellátottságától függően különféle számítógépes szolgáltatások beindítása, tanfolyamok szervezése. Az iskolai étteremben a környékbeli munkáltatók alkalmazottai is étkezhetnének. Az iskolák fénymásolást is vállalhatnak, ezenkívül különféle kulturális programokat, amatőr színi előadásokat, kiállításokat is szervezhetnek, melyek szintén pénzforrást jelenthetnek számukra.

A fórumon felmerült az iskolatanácsok kérdése is. Alapvető feladatai közé a tanácsadás és az érdekképviselet tartozik. Az igazgató kinevezéséhez, illetve visszahívásához szükséges a beleegyezésük, a polgármester egy személyben tehát nem dönthet a kérdésben. Az iskolatanácsokban az adott oktatási intézmény pedagógusai, a szülők és a fenntartó önkormányzat képviselői egyaránt helyet foglalnak. Az oktatási rendszer hatékony működtetéséhez nem elegendő az iskolaigazgatók és a polgármesterek közti párbeszéd, valamennyi érintett félnek beleszólást kell biztosítani, hangsúlyozta Fodor Attila, az SZMPSZ munkatársa. Véleménye szerint nem jelent összeférhetetlenséget, hogy az iskolatanácsokba az önkormányzatok is delegálhatnak küldötteket, mivel csak így lehetséges a valódi érdekegyeztetés. Mások ebben ellentmondást látnak, mert a községi küldöttek nem az iskola képviselői.

Bíró László, a Galántai Járási Hivatal főosztályvezetője a vitafórumon cáfolta azokat a téves információkat, hogy az iskolafenntartásra és -működtetésre szánt állami támogatásoknak csak egy részét kapják meg az önkormányzatok. A főosztályvezető elmondta, a pedagógusi bérekre szánt pénzt is a község kapja meg, a járási hivatal csupán a béralappal kapcsolatos adminisztrációt végzi. (ervé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?