Szakmai kérdésekről

Dunaszerdahely. A Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó tízéves fennállása alkalmából rendezett ünnepség keretében adtak egymásnak találkozót pénteken a szlovákiai magyar könyvkiadásban dolgozó szakemberek, írók, irodalomtörténészek, valamint hazai és magyarországi minisztériumi tisztségviselők a Bonbon Szállóban.

Dunaszerdahely. A Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó tízéves fennállása alkalmából rendezett ünnepség keretében adtak egymásnak találkozót pénteken a szlovákiai magyar könyvkiadásban dolgozó szakemberek, írók, irodalomtörténészek, valamint hazai és magyarországi minisztériumi tisztségviselők a Bonbon Szállóban. Hodossy Gyula, a Lilium Aurum Kiadó igazgatója szervezésében közös munkaebéden vett részt többek közt Szigeti László, a Kalligram Kiadó ügyvezető igazgatója, Barak László a Nap Kiadó vezetője, Balázs F. Attila, a AB-ART Kiadó vezetője, Czimbalmosné Molnár Éva, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatója, Fónod Zoltán, a Szabad Újság főszerkesztője, Koncsol László, a Szlovákiai Magyar ĺrók Társaságának elnöke és Jarábik Gabriella, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma Kisebbségi Kultúrák Főosztályának vezetője. Magyarországot többek közt Elekes Botond, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Főosztályának vezetője képviselte. A találkozó egyik fő témája a könyvkiadók támogatási rendszerének jelenlegi helyzete, valamint a jövő évi támogatási rendszer hatékonyabbá tétele volt. Hodossy Gyula bevezetőjében a továbblépés lehetőségeit kutató együttgondolkodásra szólította fel a jelenlevőket. Szigeti László felszólalásában felhívta a figyelmet: nem elégséges a kívánalmak és kérések általános megfogalmazása a kiadók részéről, különbséget kell tenni az elképzelések és az elérhető célok között. Kijelentette, a jelenlegi támogatási rendszer reformra szorul, de ehhez széles körű konszenzuson nyugvó konstruktív reformjavaslatokat kell tenni. Elekes Botond elmondta, a Magyarországról érkező, a felvidéki kisebbségi kultúrára szánt támogatások 1992 és 2000 között mintegy kétmilliárd forintnyi összeget tettek ki. A hazai könyvkiadók képviselői egyetértettek abban, hogy hasznos lenne, ha a szlovák parlament még ebben a választási ciklusban megvitatná a kisebbségi kultúra támogatásáról szóló törvénytervezetet, az ennek kapcsán november 22-ére tervezett konferencián a könyvkiadók megtehetik módosító javaslataikat. Szükségesnek tartják a találkozó résztvevői egy közös szakmai szervezet létrehozását, amely a hazai könyvkiadók érdekképviseleti szerveként működne. Kéréseik sorában fogalmazták meg, hogy a támogatások köre ne csak a könyvek kiadására terjedjen ki, hanem a kiadók infrastruktúrájának fejlesztésére is. Czimbalmosné Molnár Éva a Magyar Intézet nevében felajánlotta, ha igény van rá, az intézet felkarolja a szlovákiai magyar könyvkiadók termékeinek bemutatását, magyarországi és felvidéki megmérettetését. Várják tehát a kiadókat, amelyek igénybe vennék az intézet ilyen irányú szogáltatásait. A könyvkiadók megegyeztek abban, hogy kívánalmaikat és kéréseiket közösen megfogalmazott közleményben teszik közzé a közeljövőben. A rendezvény este a jubiláló Lilium Aurum Kiadó ünnepségével folytatódott. (ervé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?