Szabó István százcentis közelségből

Pozsony |

<p>Woody Allen legújabb filmjével nyitották meg pénteken este az Auparkban lévő Palace Cinemasban a 10. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivált, azzal a reménnyel, hogy a közönség a szemle ideje alatt, december 5-ig otthon érezi majd magát a vetítéseknek helyet adó öt moziteremben, a kínálatban szereplő kétszáznál több film társaságában.</p>

A megnyitó est, a tizedik évforduló jegyében, először visszatekintett. Évfolyamonként próbált mozgó- és állóképekben hangulatokat felvillantani, neves személyiségeket keresni a tíz év vendégserege között. A válogatás egy kicsit nehézkesre és elnyújtottra sikeredett, hiszen ez a mustra eddig olyan vörös szőnyeges csillogást nem tudott produkálni, mint rangosabb helyen tündöklő, idősebb testvérei. Azokon, a filmes köztudatban erősebben élő fesztiválokon ugyanis nemcsak a vásznon vannak jelen sztárrendezők és élvonalbeli színészek, hanem személyesen is. A pozsonyi fesztivál másképp csillogott eddig, és mással csillog az idén is: a filmkínálatban pótolja azt, amit sztárcsinnadrattában nem tud nyújtani.

Szombaton már nagyüzemben folyt a fesztiválozás. Olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy csúcsidőben a megnyitott négy jegypénztár előtt lassú menetben kígyózó, tömött sorokban várakoztak belépőkért a mozizni vágyók.

A fesztivál másnapja a Palace Cinemas-ban a magyar film ünnepe volt; az idei díszvendéget, az Oscar-díjas Szabó Istvánt köszönthette a közönség. A világhírű magyar filmes kiemelkedő művészi érdemeit és nagyságát díjjal ismerte el a pozsonyi szemle. A díjat Martin Huba színművész nyújtotta át. Szabó István és Martin Huba Jiří Menzel Őfelsége pincére voltam című, legutóbbi filmjében játszanak. A kész film láttán a magyar rendező mély tisztelettel, elismeréssel nyilatkozott a szlovák színjátszás kiemelkedő alakjáról. Most fordítva történt meg ugyanez a kinyilatkoztatás. Martin Huba azzal nyújtotta át Szabó Istvánnak a díjat: megtiszteltetésnek érzi, hogy százcentis közelségbe kerülhetett a világ nagy filmes személyiségével. Szabó István kifejtette, mivel ő maga sem szereti, ha a moziban a rendező hosszú bevezetővel ajánlja alkotását a filmre kíváncsi nézők figyelmébe, ő sem tart hosszú bevezetőt. Inkább abban a magyar mozgóképes dokumentumban hallgassák őt, amelyet nagy tisztelettel hoztak el a pozsonyi közönségnek. A Rendezők cérnaszálon című kettős portréfilmről van szó, amelyet producere és rendezője, Újvári Judit azzal konferált fel: a filmnek van egy prágai és egy budapesti főszereplője, Jiří Menzel és Szabó István. Ám van egy pozsonyi szereplője is, a film szerkesztője, Szabó G. László. Az ötvenperces portréban a Magyarországon is elismert publicista faggatja az Oscar-díjas rendezőket, elkísérve őket azokra a magyarországi és csehországi helyszínekre, amelyeken legismertebb filmjeik születtek.
A teljes cikk nyomtatott kiadásunkban olvasható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?