Szabó Balázs nagyon jól érezte magát Gombaszögön

<p>Szabó Balázs Bandája csütörtökön koncertezett a Gombaszögi DH-tábor színpadán. Kihasználtuk az alkalmat, hogy kifaggassuk Szabó Balázst a zenéjéről, zenekaráról és kicsit a múltjáról...</p>

Hogy tetszik a Gombaszögi tábor, Krasznahorkaváralja, milyen volt a közönség?

Gyönyörű a vidék, a közönség fantasztikus volt, kiváló hangulatot teremtett. Egyszóval nagyon jó volt nálatok koncertezni. Itt jegyezném meg, hogy szívesen jönnénk jövőre is, ha úgy alakul…

Mennyiben más Dél-Szlovákiában játszani, mint Magyarországon?

Az igazat megvallva, nem először járunk errefelé. Az év elején csináltunk végig egy körutat Dél-Szlovákiában. Több faluban és városban jártunk, ahol lehetőségünk nyílt arra, hogy bepillantást nyerjünk az itteni atmoszférába. Nagyon megszerettük a Felvidéket, éppen ezért örültünk annyira, amikor meghívást kaptunk a Gombaszögi DH-tábor szervezőitől.

Érdekes stíluskeveréket képviseltek – népzenébe vegyítetek könnyűzenei elemeket. Vagy fordítva? Könnyűzenébe népzenét? Hogyan születnek a dalaitok?

Nagyon csínyján kell bánni ezekkel a fogalmakkal, ugyanis annyi zenekar próbálkozik manapság a népzene és a könnyűzene ötvözésével, hogy vigyázni kell, nehogy ez az ötvözet szürkévé és lapossá váljon. A legtöbb dalunk úgy készül, hogy megírok mindent, zenét és szöveget. Van egy kis amatőr stúdióm otthon, ahol felveszem a dalt és elviszem a próbára. Ott aztán mindenki kifejti a véléményét, hozzátesz valamit a saját hangszerét illetően, beleszól, elvesz. Így persze sok minden kimarad a végén, de új dolgok is bekerülnek a végleges repertoárba.

Balázs, neked már volt egy zenekarod a mostani előtt, a Suhancos. A Suhancossal kiadtatok két lemezt, melyek ismertté és elismertté váltak Magyarországon. A végén mégis feloszlottatok. Mi vezetett ehhez a döntéshez, és ahhoz, hogy új formációt alakíts?

Igen, a Suhancosban FrankaDelivel folk-hiphop ihletésű zenét játszottunk. Elválásunk oka az volt, hogy nem tudtunk megegyezni a zenekar jövőjét illetően. Én mindigis színpadi ember voltam. Kiskorom óta. Ízig-vérig. Nem fogadhatom el, hogy a politika befolyjon egy zenekar életébe. Ez a nézeteltérés vezetett az elválásunkhoz. Azokat a gondolatokat viszont, amelyeket nem sikerült kifejteni a Suhancosban, próbálom most felhasználni az új zenekaromban.

Azzal a tudattal fogtál neki új zenekart alapítani, hogy egy, már befutott zenekart hagytál ott. Milyen érzés volt ennek nekikezdeni? Hogyan kerestél zenésztársakat?

Hárman, a népzenei szekció képviselői, megmaradtunk a Suhancosból. A többiekkel a szerencse hozott össze. Például az, hogy a basszusgitárosunkkal, Szegedi Attilával találkoztam, teljességgel a véletlennek köszönhető. A Suhancost én hagytam ott, ez nem titok. Tény, hogy nehéz volt, mivel nagyon szerettem. Én voltam ott a zeneszerző, a dalszövegíró, a hegedűs-gitáros és a főbolond egy személyben. A Suhancos egy jó móka, jó történet volt, de véget ért, és új célok elé néztem. Folkos hangzásvilág funkos beütéssel. Ez az, amit szeretnék. Minden fajta politikai felhang nélkül.

Havran Katalin

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?