Svéd rendező szatírája lett a legjobb európai film

ll

Az elmúlt hétvégén Reykjavíkban tartották a 35. Európai Filmdíjak átadóját, ahol a legnagyobb nyertes Ruben Östlund influenszerekről és dúsgazdagokról szóló bizarr szatírája, A szomorúság háromszöge lett.

A svéd rendező egy párkapcsolati krízist bemutató filmmel, a Lavinával robbant be a köztudatba nyolc évvel ezelőtt. Következő alkotását, A négyzetet, amelyben a sznobériát és a művészvilág felszínességét vette górcső alá, elhalmozták díjakkal, mára pedig ő lett a legfontosabb kortárs európai rendezők egyike.

A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) idén tavasszal Cannes-ból elhozta az Arany Pálmát, ami némiképp előrejelezte a mostani sikert. Ennyi kategóriagyőzelemre azonban talán még ő sem számított: ez lett a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv díját is megkapta, a benne szereplő, orosz oligarchát alakító, horvát nemzetiségű, Dániában élő Zlatko Buric pedig a legjobb férfi főszereplő lett.

A filmben egy influencer-pár meghívást kap egy luxusutazásra, ahol brit fegyverkereskedőkkel, orosz milliárdosokkal és tech-gurukkal kerülnek egy fedélzetre. A kirándulás azonban rosszul sül el, hőseink egy szigeten kénytelenek meghúzni magukat, ahol kezdődnek a bonyodalmak. 

A legjobb női főszereplő díját Vicky Krieps kapta Marie Kreutzer Fűző című osztrák filmjéért, amiben a negyvenéves Sisi királyné szerepében látható. A színésznő néhány jelenet kedvéért még magyarul is megtanulta a dialógusait. Sajnos nem tudott Izlandra utazni, hogy személyesen vegye át a díját, mivel épp covidos – Zoomon jelentkezett be a gálára, és mondott rövid köszönőbeszédet. Az elismerést azoknak a nőknek ajánlotta, akik nemzedékek fájdalmát fejezik ki, és a hangjukat most már tényleg érdemes meghallani. A nők alárendelt helyzetét egyébként az életműdíjjal elismert Margarethe von Trotta rendező is megemlítette: köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy az Európai Fimdíj elmúlt 34 éve alatt csupán két női rendező kapta meg a legnagyobb elismerést. Ezzel mélyen egyetértett az Európai Filmakadémia jelenlévő elnöke, Agnieszka Holland rendező is.

A legjobb vígjáték A jó főnök című spanyol film lett, amelyben Javier Bardem egy mérleggyár képmutató vezetőjét alakítja, és amelyet az alkotók drámának szántak, ezért alaposan meglepte őket a díj.

A legjobb európai dokumentumfilm a Mariupolis 2. (rendező: Mantas Kvedaravičius), a legjobb európai animációs film a No Dogs or Italians Allowed (r.: Alain Ughetto), a legjobb rövidfilm pedig a Granny's Sexual Life (r.: Urška Djukić, Emilie Pigeard)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?