Sun Kil Moon nagyítója alatt

oo
Pozsony |

Harminc évvel első nagylemezének megjelenése után hozzánk is eljut századunk egyik legeredetibb, legnagyobb hatású indie-rock dalszerző-előadója, Mark Kozelek, alias Sun Kil Moon. A Klarisszák templomban lép fel egy magyar zongorista kíséretében.

Az elmúlt három évtizedben főleg az foglalkoztatta, hogy intim, önéletrajzi ihletésű szövegeit lassú, hosszú, néha zajosabb, lelki robbanásokat idéző dalokba öntse. A zenei struktúrák a rock és az akusztikus dalszerző-előadó zsáner határait feszegetik, az összhatás pedig magnetikus. Gyakran lép fel egy szál gitárral, vagy egy plusz zongoristával, a lemezeken pedig némi elektronika is felfedezhető, de csak finoman adagolva. Sun Kil Moon világa talán Nick Cave világához hasonlít leginkább. Amikor Cave elveszítette tizenöt éves fiát, Mark Kozelek vigasztaló dalt írt neki, úgyhogy tényleg közel állhatnak egymáshoz lelkileg.

Aki nem érti a szöveget, azt a repetitív, már-már monoton dallam szippantja be, aki viszont igen, az megismerkedhet a szerző családjával, barátaival. Kapott tőle dalokat az elhunyt exbarátnő, az ohiói iskolatársak, az elhanyagolt másod-unokatestvér, a problémás apa, de senki sem szokványos módon, amivel a hallgatót is zavarba hozza, nem beszélve az érintettekről. Tíz éve például azt elemezte, mit fog érezni és mihez kezd majd, ha meghal az édesanyja.

Elsőre azt kérdezhetnénk, mi közünk nekünk mindehhez. Ám Sun Kil Moon mesterien tolja el a személyességet az univerzális felé, így előbb-utóbb azon kapjuk magunkat, hogy a saját környezetünkben élőkről kezdünk el gondolkodni. Illetve önmagunkról, hibáinkról, elmulasztott lehetőségeinkről. Az én kedvenc Sun Kil Moon-albumom, a 2014-es Benji például a halál különböző formáit veszi sorra, a gyilkosságtól a baleseten át a halálos betegségig. Emlékszem, mennyire nem akartam meghallgatni anno, de végül győzött a kíváncsiság, és egy komplex lelki terápia részese lehettem.

A pozsonyi koncert a Nu Sound of… projekt keretében valósul meg az úttörő, sőt bozótvágó Music Press Production jóvoltából, méltó helyen, a kiváló akusztikájú Klarisszák templomban, március 6-án. Külön öröm, hogy a zongoránál Molnár Bence ül majd ezen az estén, akit a Jazzbois-ból vagy az Amoeba Bandből ismerhetünk. És állítólag elhangzik egy Hungarian Lullaby című vadonatúj dal is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?