Sikerült Mimi emancipációja

Mariah Carey az új évezredben eddig nem sok vizet zavart. Hiába dolgozott a legmenőbb producerekkel, lemezei megbuktak, és elveszítette rajongótáborának jelentős részét. Most azonban megtört a jég, csillaga ismét fényesen ragyog.

Az énekesnő 1990-ben vált ismertté a Vision Of Love című szerzeménnyel, és a következő hat-hét év alatt kiharcolta magának „A zenetörténet legsikeresebb énekesnője” címet. Ezt követően viszont kiszorult az élmezőnyből. Miután lejárt a szerződése a Sony Music kiadóval, rekordösszegért a Virgin Records szerződtette – ez volt az elmúlt tíz év legnagyobb szakmai baklövése. Az itt megjelent Glitter című albuma nagy meglepetésre hatalmasat bukott – akárcsak azonos című filmje –, ezért a lemezcég megvált tőle. A Virginnek olyan nagyságú kártérítést kellett fizetnie, hogy kénytelen volt megválni munkatársainak egy részétől – csak így tudta kifizetni az énekesnőnek a szerződésben vállaltakat. Ezt követően a Universal Music alá tartozó Def Jam Recordings kiadóhoz került. Mariah előző, Charmbracelet című lemeze sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Nyilvánvaló volt, hogy csak egy igazán nagy dobás hozhatja őt viszsza újra az élvonalba. A kritikusok már nem bíztak benne, mégis sikerült neki. A The Emancipation Of Mimi című korongja az USA-ban az eladási összesítés élén debütált – a megjelenés hetében 403 ezer példányt adtak el a korongból. Ez mérföldkő Mariah karrierjében, hiszen az első héten még egyetlen lemezéből sem adtak el ilyen sokat.

Carey kisasszony az album borítóján egy az egyben Beyoncéra hasonlít, ami nem véletlen. Most biztosra ment, az r&b manapság legsikeresebb énekesnőjének receptjét követte, és egy korszerű hangzású anyaggal tért vissza. A borító még egy alapos magyarázatot is tartalmaz, amely az Emancipation szó jelentéseit taglalja. Ebből megtudhatjuk, hogy az emancipáció nem más, mint megszabadulás a korlátozások: az ellenőrzés és az elnyomás alól, illetve valaki más hatalmától. „Sokan kérdezik, hogy miért változtattam meg a nevemet. Miminek a családtagjaim szólítanak. A válasz egyszerű: életemben először vagyok teljesen szabad, minden helyzetben vállalom önmagamat” – nyilatkozta a lemez megjelenésekor. Mariah (vagyis Mimi) számára a sikertelenség volt az első számú elnyomó hatalom, amelytől meg kellett szabadulnia. És ez összejött – a Charmbracelet fásult, öreges hangzása már a múlté. Éveket fiatalodott. Ebben számos élvonalbeli előadó a segítségére sietett: Twista, Snoop Dogg és Nelly is közreműködik a korongon – a produceri székben is igazi nagymenők ültek: Jermaine Dupri, Kanye West és a The Neptunes. „Olyan, mintha Mariah a saját lemezén lenne vendégművész” – írta a korongról a Guardian kritikusa. Persze igazságtalanság volna az album sikerét kizárólag a közreműködőknek tulajdonítani. Egyrészt Mariah minden dalban fel van tüntetve legalább társszerzőként, másrészt hozza, amit a közönsége elvár tőle: a híres öt oktávot és azokat a manírjait, amiért milliók vették meg a kilencvenes évekbeli lemezeit.

Az új albumával bebizonyította, hogy van keresnivalója az új évezredben is. Bízzunk abban, hogy a következő lemezével sem adja alább. (pj, origo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?