Kultúra

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Komárom | „A nézői visszajelzések alapján elmondható, hogy sikeres évadot zárt a Jókai Színház. A repertoárnak népszínházi arculata volt, ami nagy szakmai hozzáértéssel párosult a színészek részéről” – jellemezte az évadzáró társulati ülésen a 66. évadot Tóth Tibor igazgató.
V. Krasznica Melitta

2019. június 18. 19:00

Jókai Színház
Az idei Ferenczy Anna-díjat Bandor Éva kapta. A Jászai Mari-díjas színésznő képünkön a színház Kabaré című előadásának egyik jelenetében látható. (Kiss Gibbó Gábor felvétele)

Hozzátette: a színház egy komplex egység, ahol a színészek vannak ugyan rivaldafényben, ők a test motorjai, de ahhoz, hogy jól működjön, a sminkestől a technikuson és a színpadépítőn át a bérelszámolóig, mindenkinek az összehangolt munkájára szükség van. 

Az egyes bemutatókról készült rövid bejátszásokkal felidézték a 2018/19-es évadot, amely során a társulat öt darabot állított színpadra, négyet felnőttek és egyet gyerekek részére. Megújult a színház logója és honlapja, amely korszerűbb, lendületesebb lett, és folyamatosan fejlesztik. Több jótékonysági rendezvényük is volt, gyűjtöttek játékokat árvaházban élő, valamint szociálisan hátrányos családban nevelkedő gyerekek részére, és idén is bekapcsolódtak a Színházi Vércsepp akcióba. Jól alakultak a nézőszámok is, a 2017/18-as évadhoz képest több mint 2200-zal többen váltottak jegyet az előadásokra, összesen 47 540-en. A saját előadások száma 146, a vendégelőadásoké 37 volt. 

A 2012 decembere óta sikeresen működő, művészfilmeket bemutató Vasmacska Filmklub már 129 vetítést tudhat maga mögött, vezetője, Szabó Gábor viszont hét év után leköszönt posztjáról. A színház azonban mindenképpen meg szeretné tartani a filmklubot, keresik azt a – Szabó Gábor megfogalmazása szerint – „őrült embert”, aki annak mozgatórugója lesz a jövőben.

A megvalósult és a kivitelezés előtt álló beruházásokról Dobai Tibor gazdasági igazgató számolt be. A fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzat költségvetéséből, 730 ezer euró beruházással lecserélik a nyílászárókat, és kívülről letisztítják az épületet. Jelenleg zajlik a közbeszerzés a kivitelező kiválasztására. A színház mellett új parkolókat alakítottak ki a dolgozók részére, a 27 ezer eurós beruházást részben saját forrásból, részben Észak- és Dél-Komárom önkormányzatának támogatásából valósították meg. Folytatódott az öltözők felújítása, új mikroportokat vásároltak, a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően pedig egy nagyméretű LED-kijelző kerül az épület homlokzatára. Dobai Tibor megjegyezte: a jelenlegi megyei önkormányzattal jó az együttműködése a színháznak, a tárgyalások hangneme is megváltozott, mióta Csenger Tibor személyében MKP-s alelnöke van a megyének, ami a beruházásokon és a bérfejlesztésen is megmutatkozik.

Az évadzárón hagyományosan kiosztották a legtöbb előadásban szereplő színészeknek járó Színészrobot díjat: a színésznők közül Holocsy Katalin (68 előadás), a színészek közül Majorfalvi Bálint (108 előadás) végzett az első helyen, a legjobb műszaki dolgozó, azaz a Legjobb Robotoló pedig Görözdi Szilárd hangtechnikus lett. A társulati tagok szavazatai alapján az idei Ferenczy Anna-díjat Bandor Éva kapta. Távollétében – a Jászai Mari-díjas színésznő zsűritag a héten zajló kassai Art Film Fest nemzetközi filmfesztiválon – férje, Szabó Gábor vette át a díjat Ferenczy Annától.

Kardos Tünde dramaturg röviden ismertette a jövő évad tervét. Mint mondta, marad a szó legnemesebb értelmében vett népszínházi arculat, amellyel megpróbálják kiszolgálni a legszélesebb nézői igényeket, a komoly elgondolkodtató előadásoktól a könnyebb zenés darabokig. Igényes műfaji sokszínűségre törekednek, a jövő évadban a közönség láthat drámát, komédiát, vígjátékot és színművet is. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Soták

Fellázadtak a szlovákiai nagyvállalatok

szlanko

Egy téli mászás története: Szlankó Zoltán az Ama Dablamon próbálkozott

naka

Pozsony megyében razziázik a NAKA

koronavírus

Meghalt négy beteg, 525-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Zselíz: elmarad az országos népművészeti fesztivál

Zselíz: elmarad az országos népművészeti fesztivál

Türkmenisztán

Türkmenisztánban szó szerint betiltották a koronavírust

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.