Kultúra

Ryan Gosling Aranyglóbuszt érő tánca

Elegáns, mindig tökéletes a megjelenése. Kissé pimasz sármmal és jó ízlésével hódít. Nem dolgozik nagy ívű, látványos gesztusokkal, leheletnyi finom mimikával, átható tekintettel adja át könnyeden a legmélyebb érzést is.
Tallósi Béla

2017. január 14. 15:13

Az utóbbi évek legtöbbet foglalkoztatott, széles skálán mozgatott hollywoodi színésze Ryan Gosling. Mérhetetlenül tehetséges – több Golden Globe- és egy Oscar-jelölés is nyomatékosítja ezt. Idén meg is kapta a legjobb színésznek járó Aranyglóbusz díjat a Kaliforniai álom című romantikus musicalben nyújtott, ismételten remek alakításáért. 
 
Rebellis, előítéletek ellen küzdő ifjoncként (Szerelmünk lapjai), magának való, saját szabályai szerint élő, de bosszúálló autósofőrként (Drive – Gázt!), összeszedett, jól vasalt politikai kampányfőnökként (A hatalom árnyékában), gengszterüldöző, élre vasalt vászonnadrágos zsaruként (Gengszterosztag), csillagfénynél fesztelenül táncot lejtő, ábrándos zongoristaként (Kaliforniai álom) újabb és újabb arcát mutatja – ezek eddigi legismertebb, legnépszerűbb filmjei és szerepei. 
 
Ryan Gosling kivételes tehetsége azonban erősen ott bujkált már első alakításaiban is. Különösen ígéretesen villant meg a Kísérleti gyilkosság című 2002-es thriller piros bőrdzsekis gazdag úrfijában, az emberek érzéseivel játszó Richardban, aki társával (Michael Pitt alakítja) arra törekszik, hogy elkövesse a tökéletes bűntényt. A két zavarodott-különc figura olyan gyilkosságot tervez, amelyet a legrafináltabb nyomozó sem tud felderíteni. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"262336","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"Ryan Gosling vasárnap vette át az Aranyglóbusz díjat a Kaliforniai álom című romantikus musicalben nyújtott alakításáért","typeof":"foaf:Image","width":"320"}}]]
 
Átütő sikert és széles körű népszerűséget azonban két évvel később a Szerelmünk lapjai című romantikus dráma hozott számára. Talán mert Noah, akit e filmben megformál – az előző figurákkal ellentétben –, pozitív hős. Gosling karizmatikussága teljesen átjöhet és át is jön Noah figuráján, aki a világ ellen lázadó és az előítéletek ellen forduló, naiv, jólelkű kamaszként beleszeret egy gazdag család lányába. A szülők azonban ellenzik a kapcsolatot, s az alacsonyabb osztályból származó fiút elűzik a lányuk mellől. Nagyon erős, magával ragadó pillanatai vannak Noah-nak (Gosling természetes játékának köszönhetően), ahogy küzd a lányért, majd megalázva feladja, önpusztító életbe kezd, megtörik, de mindvégig táplálja magában a lány iránti szerelmet. Megható történet, s a fiatal Ryan Gosling itt olyan erősen ható varázst von maga köré, mint a hasonló filmes helyzeteket megélt, legendás James Dean. Nem véletlen, hogy Gosling eddigi legtöbbet nézett, a televíziók műsorán gyakran szereplő filmje éppen a Szerelmünk lapjai. 
 
Férfiasabb, kemény kiállású, kalapáccsal támadó kíméletlen akcióhős a Drive – Gázt! című bosszúfilm, akcióthriller főszerepében. Sokan az akkor még „ifjú tehetségnek” titulált színész addigi legnagyobb dobásának tartották a Drive-beli alakítását, megalapozottan, hiszen elviszi a vállán a filmet. Akkor már oly mértékben foglalkoztatták, hogy Cannes-ban, ahol ezt a mozit bemutatták, és ahol rendezője díjat is nyert, Gosling nem vonult fel a vörös szőnyegen, filmforgatásra hivatkozva maradt távol. 
E két kiugró alakítás között játszotta el a Fél Nelson című dráma drogfüggő történelemtanárát, aki különös kapcsolatot alakít ki egy színes bőrű kamasz lánnyal, miközben megpróbál javítani a bakfis helyzetén. Gosling annyira hitelesen éli meg a belső tépelődéseket, hogy a szerep megformálásáért Oscar-díjra jelölték (tegyük hozzá, itt még mindig olyan kamaszképűen fiatal, hogy szakállal segítettek rá a figura korára).
 
Érzelmeket nélkülöző, törtető figurát, kampánytanácsadót kelt életre a George Clooney rendezte A hatalom árnyékában című politikai drámában. Bár Clooney játssza a főszerepet, a film mégis Ryan Goslingé. Lehengerlő, amilyen tökéletességre viszi a karaktert: erényei, hibái, gyöngeségei megmutatásával együtt. Itt mutatkozik meg igazán, hogy Gosling tetőtől talpig színész. Lényének minden rezdülésével. A film legemlékezetesebb jelenete, ahogy a zuhogó esőben a kocsi volánja mögött ülve, kifakad belőle a csendes sírás. Ezzel a könnyezéssel Ryan Gosling (a szerep szerinti figura bőrében) megmutatta, hogy egy nagyra törő, mindenen és mindenkin kíméletlenül átgázoló emberben miként foszlik szét röpke pillanat alatt annak az eszménye, hogy a politika megváltoztatható. Egyebek közt ezért a szerepért is jelölték Aranyglóbuszra. (Tegyük hozzá, megérdemelte volna. Nem mellékesen, a politikai kampánytanácsadó Ryan Goslingot az „érett férfiak” figuráinak sorába emelte színészi pályáján.)
 
Ezek után Gosling néhány gyengébb filmben is részt vett, amelyeket csak miatta érdemes megnézni. Ezekben is odateszi magát, hozza legjobb formáját: eredeti figurát teremt az Őrült, dilis, szerelem című vígjáték nőcsábászából, vagy a Csak Isten bocsáthat meg című, töményen az erőszakról szóló thriller bokszoló bűnözőjéből. Gosling számára a jövő szempontjából mégis fontosnak mondható az Őrült, dilis, szerelem – amelyben az általa életre keltett figura a randizás szabályaira tanítja egy férfitársát. Ebben volt először Ryan Gosling partnere egy kis bohóckodásra Emma Stone, akivel állandó filmes partnerek lettek. 
 
Együtt játszottak a Gengszterosztag című krimiben is. Itt Ryan Gosling a maffiózók ellen harcoló és a tisztességet védő elitcsapat legfiatalabb, de magabiztos tagja, a szépfiú, akire a szerelmi szál kapcsolható. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"262335","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Tény, Emma Stone-nal jól illenek egymáshoz. Együtt sziporkáznak a Golden Globe-gálán díjesőben részesült Kaliforniai álom című, nálunk az év utolsó premierhetében bemutatott romantikus musicalben is, amelyben Gosling megint új oldaláról mutatkozik be. Táncol és zongorázik – méghozzá remekül. Mert zenésznek is kiváló, barátjával létrehozott egy bandát, amelyben szintén zongorán (is) játszik.
 
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Ryan Gosling rendezőként is bemutatkozott már. 2014-ben forgatta a Lost River című fantasztikus thrillert, amellyel egy víz alatti világot tár a néző elé. A filmet Cannes-ban mutatták be, de kedvezőtlen volt a kritikai fogadtatása. 
 
A kanadai származású Ryan Gosling magánéletéről keveset lehet tudni. Korábban, a Kísérleti gyilkosság forgatásakor állítólag Sandra Bullockkal jött össze, majd Rachel McAdams-szel is élt, aki a Szerelmünk lapjaiban volt a partnere. 2011 óta alkot egy párt Eva Mendesszel, két közös gyermekük van, Esmeralda és Amada. Goslingnak nemcsak kedvére való zenét játszó zenekara, hanem saját étterme is van Beverly Hillsben, és jótékonysági ügyek mellé is odaállt már néhányszor. 
Kíváncsian várjuk legutóbbi, még be nem mutatott, Szárnyas fejvadász 2049 című filmjét, amelyet egyebek közt budapesti helyszíneken is forgattak. 
 
Önnek ajánljuk

Zavart okozott a NER-ben a nem várt választási eredmény

A Karoq Scout a Škoda kisebb SUV modelljének gumicsizmás változata

GALÉRIA: Özönlenek a mémek a magyarországi választásokról

Botrány a Vatikánban: benyújtotta lemondását a pápa biztonsági szolgálatának vezetője

A teszt fényt deríthet a C típusú májgyulladásra

Szexuális zaklatással vádolják Paul Gascoigne-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!