RÖVIDEN

Almási Tamás Máriója KairóbanBudapest. Almási Tamás legújabb nagyjátékfilmjét, a Márió, a varázslót beválogatták a novemberben megrendezendő Kairói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

Almási Tamás Máriója Kairóban

Budapest. Almási Tamás legújabb nagyjátékfilmjét, a Márió, a varázslót beválogatták a novemberben megrendezendő Kairói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A 90-es évek elején, alig túl a rendszerváltáson, egy alvó magyar falucskában csoda történik: megérkezik a faluba Márió (Franco Nero), az elegáns olasz cipőgyáros, aki munkát és jólétet ígér az ottani asszonyoknak. A falu felbolydul, Vera (Nyakó Júlia) sem tudja kivonni magát a karizmatikus olasz hatása alól, mind jobban elvarázsolja a férfi különleges vonzereje, és menthetetlenül beleszeret. A Kairói Nemzetközi Filmfesztivál – melynek tiszteletbeli elnöke Omar Sharif – az arab világ egyetlen A kategóriás nemzetközi seregszemléje, melyet 1976 óta évente rendeznek meg. (mti)

Film Márquez forgatókönyvéből

Madrid. Gabriel García Márquez gazdag filmvénájából született a Határ (Frontera) című, régi, elfelejtett forgatókönyv, amelyet a mexikói Rodolfo de Anda visz filmre. A rendező nem közölt részleteket arról, miként jutott a forgatókönyvhöz, amely az 1992-ben elhunyt spanyol Luis Alcoriza birtokában volt. Korábban a szerzőséget is neki tulajdonították, de Anda azóta már megszerezte a megfilmesítés jogait és Márquez is örül, hogy a történetből film lesz. Bár kétségtelen, az eddigi Márquez-adaptációk a legritkább esetben érték el az eredeti művek színvonalát: nagyon nehéz ugyanis filmen visszaadni a kolumbiai mesemondó „mágikus realista” gondolati és képi világát. A western-jellegű történet forgatása még az idén elkezdődik valahol Mexikóban. (mti)

Gellér B. István: A Növekvő város

Pozsony. Augusztus végéig látható a Zichy-palotabeli Z Galériában Gellér B. István magyarországi képzőművész A Növekvő város című kiállítása. Gellér B. István egyéni mitológiát teremtett egy nem létező ősi kultúra, a Növekvő város archeológiai, néprajzi, kultúrtörténeti feltárása által. A kvázi-feltárás során a művész, illetve régész alteregója megteremtette a Város archaikus társadalmának írásbeliségét, szokásait, kultuszait. (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?