Ron Howard, a tévésztárból lett rendező

ddd

Ma ünnepli 70. születésnapját Ron Howard Oscar-díjas amerikai filmrendező.

Egy színészházaspár, Rance Howard és Jean Speegle idősebb fiaként született, öccse, Clint keresett karakterszínész lett. Ron pályáját gyermekszínészként kezdte: tizennyolc hónaposan debütált a Frontier Woman című westernben, ötévesen az 1956-os magyar forradalomról szóló Az utazás című filmben szerepelt. Igazi sztárrá a The Andy Griffith Show tette – a sorozatban 1960-tól nyolc éven át játszotta a főszereplő fiát. 1974-től csaknem egy évtizedig Amerika egyik kedvenc tinédzsere volt a Happy Days című sitcomban, amelyért 1978-ban elnyerte a legjobb sorozatszínésznek járó Golden Globe díjat.

Miután 1973-ban főszerepet kapott George Lucas American Graffitijében, a rendezés mellett tette le voksát. A nagy autólopás című akcióvígjátékkal debütált 1977-ben, ennek forgatókönyvét apjával együtt írta, aki szerepelt is benne. Bár kezdetben sokan nem hitték, hogy a fiatal sorozatsztár filmrendezőként is megállja a helyét, ő rácáfolt kritikusaira, és a legkülönbözőbb műfajokban bizonyított. 1991-ben leforgatta a nagy sikerű Lánglovagokat Kurt Russell, Robert De Niro és Donald Sutherland főszereplésével, ezt követően a Túl az Óperenciánt Tom Cruise-zal és Nicole Kidmannel, majd a parádés szereposztású Lapzártát. A Tom Hanks és Kevin Bacon főszereplésével készült Apollo–13-at (1995) kilenc Oscar-díjra jelölték.

2001-ben került a mozikba a Nobel-díjas matematikus John Nash életéről szóló Egy csodálatos elme, Russell Crowe főszereplésével, amely négy Oscart kapott, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés díját. Howard nevéhez fűződnek a Dan Brown regényeiből A Da Vinci-kód (2006), az Angyalok és démonok (2009) és az Inferno (2016) című akciókalandfilmek és a 2018-as thaiföldi barlangi mentés történetéről szóló Tizenhárom élet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?