Rekordáron kelt el Prágában Kupka egyik festménye

Prága |

<p>Rekordáron, 55,75 millió koronáért kelt el szerdán Prágában Frantisek Kupka (1871-1957) világhírű cseh absztrakt festő A kék formája című képe. Soha nem fizettek Kupka-festményért árverésen ekkora összeget.</p>

Az árverést megrendező Adolf Loos Apartment and Gallery csütörtöki közlése szerint a festmény kikiáltási ára 45 millió korona volt, ami szakértői vélemények szerint nem volt eltúlzott, mert Kupka alkotásainak értéke az utóbbi időben folyamatosan emelkedik. A vevő nevét nem hozták nyilvánosságra.

Csehországban 2007-ben fizették eddig a legmagasabb árat, 22,1 millió koronát Kupka-festményért. Külföldön 2011-ben a londoni Sotheby's árverésén fizették a legtöbbet: 35,51 millió koronát.

A kék formája elnevezésű 76x60 cm nagyságú képet 1913-ban festette Frantisek Kupka, absztrakt időszakának kezdetén. A kép nagyon jó állapotban van, és egy cseh magángyűjtő tulajdonában volt eddig.

František Kupka az európai festészet nagyjai közé tartozik. Hamvai 1957-től a francia főváros Pere Lachaise nevű temetője kolumbáriumában vannak. Nemrégiben a cseh kulturális tárca a hamvak hazahozataláról döntött.

A nyilvánosságra hozott információk szerint a hamvakat tartalmazó urna hazaszállítását a kulturális, a védelmi és a külügyi tárca közösen valósítja meg. A költségek döntő részét a védelmi minisztérium állja. 

Markéta Sevcíková, a kulturális tárca szóvivője márciusban azt mondta, hogy az urna legkésőbb őszre lesz Prágában, amikor 100 éve lesz, hogy nyilvánosan bemutatták Kupka első absztrakt festményeit.

Bár a művészettörténészek nagy része ellenezte a döntést, az illetékesek végül mégis a hamvak hazahozatala mellett foglaltak állást. A kulturális tárca egyetért azzal a nézettel, hogy mivel Kupka cseh festő volt, és egyike a legnagyobbaknak, illő lenne, hogy a prágai Slavín nemzeti temetőben legyen méltó nyughelye. Az urna párizsi helyét teljesen méltatlannak tartja a festőhöz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?