Prágai szerelem 68-ban

<p>Hatvannyolcas szerelmi történet Christophe Honoré francia rendező új filmje, a Szerelmeskedések, amely az idei cannes-i filmfesztivál záróakkordja lesz. A Párizs–Prága vonalon zajló love story egyik szereplőjét Milos Forman, az Amerikában élő cseh rendező játssza.</p>

Formant nem először ünnepli Cannes. Legelőször azonban épp 68-ban járt a fesztiválon, amikor a Tűz van, babám!-at vetítették – volna. A májusi zavargások, a francia filmesek és az akkori francia kormány összecsapása miatt azonban semmi sem úgy alakult, ahogy azt az akkori cseh csapat (köztük Jiří Menzel a Szeszélyes nyárral) elképzelte.

Most, negyvenhárom évvel később, amerikai útlevéllel és Oscar-díjas alkotóként Milos Forman, miközben következő rendezésére készül, színészként hajol majd meg a Szerelmeskedések vetítése után.

Nem most játszott először kamera előtt. Már Mike Nichols Féltékenységében is színészként volt jelen. Edward Norton amerikai romantikus vígjátékában, a 2000-ben forgatott Ég veled!-ben ő volt a pap. Havel atya. Egy cseh mesefilmben (Pokolba a hercegnővel!) az ördög bőrébe bújt nemrég. Leggyakrabban azonban dokumentumfilmekbe hívják. A Mondd el nekik, ki vagy-ban Billy Cristal, Jane Fonda, Michael Douglas és mások társaságában vallott önmagáról. A filmtörténet egyik legnagyobb géniuszáról, Charlie Chaplinről Marcel Marceau, Richard Attenborough, Johnny Depp, Woody Allen és Martin Scorsese mellett beszélt a Charles Chaplin élete és művészete című portréfilmben. A hatvannyolcas generációról (Génération 68) „udvari” forgatókönyvírója, Jean-Claude Carrier és régi barátja, Václav Havel oldalán nyilatkozott. A spanyol Élet és filmben a hatvanas évek cseh új hullámának egyik jeles egyéniségét, Vojtěch Jasnýt idézte meg.

Játékfilmben ritkán vállal szerepet. Christophe Honoré felkérésére is elsősorban azért mondott igent, mert a történetnek cseh vonatkozásai vannak, a rendezőt pedig korosztálya egyik kiemelkedő tehetségének tartja. Honoré ugyanis olyan filmekkel mutatkozott be a világnak, mint a Cécile Cassar tizenhétszer (férje váratlan elvesztését követően önmagát is elveszíti egy francia fiatalasszony), az Anyámat! (drog, alkohol és szex egy tizenéves, katolikus kollégiumból hazatérő fiú életében) vagy a Francia szépség (egy tizenhat éves gimnazista és olasz nyelvtanára igaz szerelme).

A Szerelmeskedések szabad folytatása a 2007-ben, ugyancsak a cannes-i mustrán bemutatott Szerelmes daloknak, amelyet Christophe Honoré két kedvenc színésze, Pouis Garrel és Chiara Mastroianni vitt sikerre. A friss opus több mint négy évtized történéseit öleli fel. A hatvanas évek második felében Madeleine (előbb Ludivine Sagnier, majd Catherine Deneuve játssza) Prágába utazik cseh párjához, Jaromilhez (őt Rasha Bukvic, később pedig Milos Forman formálja meg).

A francia–angol–cseh koprodukcióban forgatott film legdübörgőbb jeleneteit, a szovjet tankok nagy bevonulását Prága egyik legismertebb negyedében, Karlínban vették fel. A történetbeli francia nő arra akarja rábeszélni cseh szerelmét, hogy utazzon vele Párizsba, a férfi azonban nem akar disszidálni. A tragikus események így aztán elszakítják őket egymástól, és csak évek múlva találkoznak újra. Ludivine Sagniert a filmben epizódszerepet játszó Zuzana Kronerová tanítja főzni, hogy a francia lány a cseh konyha specialitásait is elsajátítsa. „Kis szerep az enyém – nyilatkozta a szlovák színésznő –, de szeretem. Honoré viccesen csak annyit mondott, amikor kiválasztott rá, hogy nem is annyira jó színésznőre, mint inkább remek szakácsnőre van szüksége. Mire én azt feleltem: szerencséje van, mert akkor megtalálta, akit keresett. Én a konyhában sosem izgulok annyira, mint a színpad vagy a kamera közelében.”

Christophe Honoré rendezését rögtön az eredményhirdetés után vetítik Cannes-ban. Robert de Niro, a zsűri elnöke konferálja majd fel a filmet. Aki nagy bánatára sosem játszott még Milos Formannál.

Talán majd ezután…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?