Pohoda vs. Grape, avagy a trencséni csata

dd

Ha jövőre eredeti formájukban térhetnek vissza a nyári fesztiválok, úgy tűnik, a két legnagyobb hazai zenei rendezvény, a Pohoda és a Grape egyazon helyszínen lesz – a trencséni reptéren. A Pöstyénből elköltözni kényszerülő Grape nem talált ennél alkalmasabb helyet az országban. A Pohoda fő szervezője szerint ez a döntés mindkét fesztivál kárára lehet.

Aki kapott már hőgutát a Pohodán, az pontosan tudja, mik a hátulütői egy repülőtéren, illetve teljesen sík terepen szervezett fesztiválnak. Viszont ami nagyban elviselhetetlennek tűnik, az kicsiben egész jól működhet. A pöstyéni reptéren megrendezett, augusztus közepére időzített Grape fő vonzereje épp a barátságos mérete volt: tízezres közönség, rövidebb sorok a büfék előtt, levegősebb kemping. Az évek alatt azt is észrevehettük, hogy a szervezők szívesen csipegetik a morzsákat a szomszédban zajló Sziget Fesztivál után – gyakran szerződtetnek olyan külföldi előadókat, akik egyenest a Szigetről érkeznek Pöstyénbe, vagyis elég közel vannak ahhoz, hogy rábólintsanak egy kisebb volumenű bulira. Lehet, hogy eleve emiatt lőtték be a dátumot augusztusra. Lényeg, hogy általában remek programmal csábítják a fiatalokat hazánk híres fürdővárosába, illetve annak repülőterére, immár tíz éve. Műfajilag hasonló a kínálat, mint a Pohodán, vagyis a kereskedelmi rádiókban ritkábban felbukkanó alternatív szcéna kap teret, és öröm látni, hogy nyaranta kétszer is van erre kereslet.

Az utóbbi években megnőtt a forgalom a reptéren, egyre több a nyári turistajárat, és a légitársaságokat zavarta a háromnapos rendezvény. Emiatt megromlott a viszony a fesztiválszervezők és a megyei illetékesek között. Ráadásul a Grape látogatottsága is folyamatosan nőtt. 2019 végén aztán kitették a rendezvényt a helyszínről, kénytelenek voltak más várost keresni, úgyhogy tulajdonképpen kapóra jött nekik az elmaradt 2020-es szezon. Tavaly az egyik pozsonyi híd alá költöztek, mint a hajléktalanok – így reklámozták a pandémiás miniverziót, ami humorosnak tűnt, pedig a kényszer szülte.

December elején tették közzé a hírt, hogy körbeutazták az országot, míg végül rátaláltak a megfelelő helyszínre: a trencséni reptérre. A következő két évben ideiglenesen ott lesz az augusztusi fesztivál, a végső cél azonban Nagyszombat, ahová ezt követően költöznek. Vagyis az ottani városvezetés befogadná a fesztivált, de jelenleg még nem adottak a feltételek. A trencséni repteret 14 éve használó Pohoda fő szervezője, Michal Kaščák meglehetősen éles hangú nyilatkozatot adott ki, ami azért is furcsa, mert a két stáb tagjai jól ismerik egymást, a Grape egyik programfelelőse például Kaščák zenekarának (Bez ladu a skladu) dobosa. Szóval rendezhették volna házon belül is az ügyet, ehelyett nyilvános csatározásba kezdtek. A Pohoda illetékesei azt állítják, mindkét fesztiválnak kárára lesz ez a döntés, mert hasonló a zenei felhozataluk, azaz nagyjából ugyanazt a közönséget célozták meg, és nem biztos, hogy a nézők júliusban és augusztusban is útra kelnek ugyanarra a helyszínre. Másrészt a Pohoda stábja tereprendezési munkálatokat, infrastrukturális beruházásokat végeztetett a reptéren, amely nekik köszönhetően mára összkomfortos fesztiválhelyszín lett, és a Grape egyszerűen be akar ülni a készbe, a legegyszerűbb megoldást választva. Kaščákék szerint ez a hozzáállás példátlan az európai fesztiválpiacon. Ráadásul tavaly a felek megegyeztek abban, hogy a Grape semmiképp sem költözik Trencsénbe, azóta pedig nem került szóba köztük ez a verzió. A Grape azzal vágott vissza, hogy a trencséni reptér nem a Pohoda tulajdona, a honvédelmi minisztériumtól kapták meg. Sokak szerint egy közös modell lenne a megoldás, valamiféle összevont rendezvény, ez azonban a különböző szponzorok miatt nehezen megvalósítható – legalábbis anyagi jellegű kompromisszumok nélkül.

ddd

Időközben kiderült, hogy Kassa vezetése tárt karokkal fogadta volna a rendezvényt, de nem akarják keletre vinni, mert látogatóik kétharmada pozsonyi, illetve nyugat-szlovákiai. A Facebookon ki is robbant a kelet–nyugati vita: előbbiek azt állítják, hogy Kassa környékén igenis, lenne kereslet egy nívós fesztiválra, mert oda csak a jól bejáratott, kommersz előadók merészkednek, és pont az indie-scéna hiányzik a kínálatból. A nyugatiak két csoportra oszlanak: vannak, akik hajlandóak lennének átutazni az országon a Grape kedvéért, mások természetesnek tartják, hogy a keletiek utazzanak, ha izgalmas zenét akarnak hallani. A tényleges keresletet illetően a szervezők nem végeztek felmérést, azaz egyszerűen kockázatosnak tartják a költözést. A Pohoda Fesztivál pedig elhatárolódott a Grape Fesztiváltól abban a bizonyos közleményben, vagyis még nagyobb lett a széthúzás a hazai kultúra művelői és mozgatói között. Persze senki sem tudja, mi vár ránk jövőre, hogyan alakul a fesztiválszezon, úgyhogy a helyszín-problematika tavasz végén válik időszerűvé. Akkorra már nagyjából az is kiderül, hányan érdeklődnek egyik vagy másik, esetleg mindkét fesztivál iránt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?