Kultúra

Ötvenmillió dollárra taksált Picasso-csendélet vár árverésre

MTI

2012. október 7. 22:01

New York | Ötvenmillió dollárra taksált Picasso-festménnyel "felvértezve" vág neki az őszi New York-i aukciósorozatnak a Sotheby's, amely november 5-én bocsátja árverésre a spanyol festő Nature morte aux tulipes című csendéletét.

 

Az 1932 márciusában készült képen egy női büszt látható egy tulipánokkal teli váza mellett. A csendélet valójában inkább portré, mégpedig Picasso nagy szerelméről, Marie-Thérese Walterről. Noha a malagai mester portréinak szereplői rendszerint nehezen felismerhetők, ezen a képen jól kivehetők Marie-Thérese arcvonásai, elsősorban hosszú orra. 
Picasso együtt élt a nála 28 évvel fiatalabb nővel, noha akkor még Olga Koklova volt a neje. Marie-Thérese egy lányt is szült a festőnek. A művész még akkor is visszajárt a nőhöz, amikor már múzsájával, Dora Maarral volt viszonya. Picasso inspirálónak tartotta a két nő rivalizálását.
Marie-Thérese Walter 1977-ben öngyilkos lett, felakasztotta magát. Alakja bevonult a művészettörténetbe: már csak azért is, mert egy őt ábrázoló akt két és fél éve aukciós rekordot jelentő összegért, 108 millió dollárért kelt el. 
Azóta már ezt is túlszárnyalta az a kis híján 120 millió, amelyet Edvard Munch Sikoly-sorozatának egyetlen még magánkézben lévő darabjáért adtak idén tavasszal.
Önnek ajánljuk