Otello, az álomszerep

Otello
Kassa |

Tóbisz Titusz a kassai Állami Színház színpadán alakítja az operaénekesek szerepálmaként számontartott Otellót.

A rimaszombati származású művész számára Verdi Otellója igazi álomszerep, életének utóbbi két évét az előadásra való felkészülésnek szentelte. „Ebben a szerepben tavaly debütáltam az ostravai Nemzeti Színházban. Az egyik tanárom budapesti volt, a másikhoz, Danilo Rigosához pedig egészen Velencéig mentem” – mondta lapunknak Tóbisz Titusz, aki azt állítja, hogy egy drámai tenornak Otelló szerepe jelenti a legnagyobb kihívást. 
„Az első két felvonás szinte egybefüggő éneklésről szól, de a harmadik sem könnyű. Rengeteg énekelni való van benne, és pontosan ettől olyan szép. Ez a szerep komoly színészi képességeket is igényel, mert különben sekély marad. Nagy Viktor, az előadás rendezője kifejezetten azt kérte tőlünk, hogy plasztikusan formáljuk meg a szerepet, saját magunkból kiindulva. Erőteljesen, ugyanakkor érzékenyen” – magyarázta az operaénekes.
A múlt pénteken bemutatott darab a szakemberek szerint visszamenekülés abba az időszakba, amikor az opera szinte még verhetetlen volt a színpadon. „Ez a darab olyan felkészülést kíván, amilyet manapság nagyon ritkán lát az ember. Nem egy modern Otellót mutatunk be minimalisztikus kosztümökkel, hanem éppen ellenkezőleg. A fiatalok számára a középkori kosztümvilág és a modern játékstílus, valamint a részletgazdag rendezés lehet érdekes, az idősebb generációt viszont Verdi-klasszikusként képes megszólítani az előadás” – mondta Tóbisz Titusz. 
Nagy Viktor rendezőt váratlanul érte a kassai Állami Színház megkeresése. „A Vajdaságban már nagyon sok darabot rendeztem, de Szlovákiában még egyet sem. Szerencsére a kassai társulatban is sok magyar van, így a kommunikáció sem okozott gondot. Kassa egy igazi polgári város, jó látni, ahogy a járókelők beülnek a kávézókba. A város szinte formálja az itt lakókat. Nagyon inspiráló ilyen környezetben dolgozni, éppen ezért igyekeztem úgy megrendezni a darabot, hogy a magyarországi és az itteni magyarok is büszkék legyenek rá” – mondta a rendező. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?