Kultúra

Otello, az álomszerep

Kassa | Tóbisz Titusz a kassai Állami Színház színpadán alakítja az operaénekesek szerepálmaként számontartott Otellót.
Németi Róbert

2019. február 26. 18:48

A rimaszombati operaénekes két évig készült erre a feladatra (A szerző felvétele) 

A rimaszombati származású művész számára Verdi Otellója igazi álomszerep, életének utóbbi két évét az előadásra való felkészülésnek szentelte. „Ebben a szerepben tavaly debütáltam az ostravai Nemzeti Színházban. Az egyik tanárom budapesti volt, a másikhoz, Danilo Rigosához pedig egészen Velencéig mentem” – mondta lapunknak Tóbisz Titusz, aki azt állítja, hogy egy drámai tenornak Otelló szerepe jelenti a legnagyobb kihívást. 
„Az első két felvonás szinte egybefüggő éneklésről szól, de a harmadik sem könnyű. Rengeteg énekelni való van benne, és pontosan ettől olyan szép. Ez a szerep komoly színészi képességeket is igényel, mert különben sekély marad. Nagy Viktor, az előadás rendezője kifejezetten azt kérte tőlünk, hogy plasztikusan formáljuk meg a szerepet, saját magunkból kiindulva. Erőteljesen, ugyanakkor érzékenyen” – magyarázta az operaénekes.
A múlt pénteken bemutatott darab a szakemberek szerint visszamenekülés abba az időszakba, amikor az opera szinte még verhetetlen volt a színpadon. „Ez a darab olyan felkészülést kíván, amilyet manapság nagyon ritkán lát az ember. Nem egy modern Otellót mutatunk be minimalisztikus kosztümökkel, hanem éppen ellenkezőleg. A fiatalok számára a középkori kosztümvilág és a modern játékstílus, valamint a részletgazdag rendezés lehet érdekes, az idősebb generációt viszont Verdi-klasszikusként képes megszólítani az előadás” – mondta Tóbisz Titusz. 
Nagy Viktor rendezőt váratlanul érte a kassai Állami Színház megkeresése. „A Vajdaságban már nagyon sok darabot rendeztem, de Szlovákiában még egyet sem. Szerencsére a kassai társulatban is sok magyar van, így a kommunikáció sem okozott gondot. Kassa egy igazi polgári város, jó látni, ahogy a járókelők beülnek a kávézókba. A város szinte formálja az itt lakókat. Nagyon inspiráló ilyen környezetben dolgozni, éppen ezért igyekeztem úgy megrendezni a darabot, hogy a magyarországi és az itteni magyarok is büszkék legyenek rá” – mondta a rendező. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

MKP-összefogás Matovičcsal?

Jövőre biztosan drágul az áramszolgáltatás

Frissítve

Kočner Bödörnek: Fico a mi főnökünk

Olajpiac: enyhült a feszültség, mégis többe kerül majd a benzin

LISTA: Ennyit kell országonként dolgozni az új iPhone 11 Pro-ért

Frissítve

November 25-én választanak újra elnököt a Legfelsőbb Bíróság élére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?