Összefogni az új generációt

<p>Az idei nyár egyik legjelentősebb hazai magyar kulturális eseménye a Gombaszögi Nyári Tábor. A fiatalok minifesztiválját hetedik alkalommal szervezik Krasznahorkaváralján. A táborról, amely július 10-15. között zajlik majd, Orosz Örsöt, az esemény főszervezőjét kérdeztük.</p>

 

Miért Gombaszögi Nyári Tábor a rendezvény neve, ha Krasznahorkaváralján rendezik meg?

A tábor egy közel 90 éves hagyományhoz kapcsolódik. Már a 20-as években Gombaszögön tartotta rendezvényeit a prágai magyar diákklub, a Szent György Kör, később is itt zajlottak a különféle táborok és a Csemadok fesztiváljai is. Gombaszög neve összeforrt a szlovákiai magyar fiataloknak szóló rendezvénnyel, így helyszíntől függetlenül ezt a jelzőt megőriztük.

 

A sok nyári fesztivál között miért különleges ez a tábor?

Mi a szlovákiai magyar egyetemistákat, fiatal értelmiségieket próbáljuk megszólítani – mondhatom, eddig sikeresen. A művészeti workshopok és a színvonalas koncertek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a közéleti előadásokra. A kerekasztalbeszélgetések, vetítések, előadások az itteni magyar közösség számára fontos témákat ölelnek fel, amilyenek idén a nyelvhasználat, illetve a nyelvi jogok, a kisebbségpolitika, valamint közösségünk jövője.

 

Hogyan tudnád megfogalmazni a tábor célját?

A tábor célja mindenekelőtt az, hogy jól érezzük magunkat, közben lehetőséget kínálunk arra, hogy a táborozók az itt hallottak alapján szélesebb kontextusban lássák környezetüket, közösségünket. Célunk tehát az, hogy olyan eseményt teremtsünk, amely összefogja a szlovákiai magyarság új generációját.

 

Melyek azok a programok, amelyeket kiemelnél?

Fellép a Budapest Bár, az Intim Torna Illegál, a Jóvilágvan, a Kistehén, vagy a P. A. S. O. Az előadások közül kiemelném a mindössze 370 személy által beszélt korni nyelv népszerűsítőjét, táborunkba látogatnak az MKP és a HÍD vezetői, négy filmrendező, és még sokan mások. A teljes program megtalálható honlapunkon, a www.gombaszog.sk címen.

Czímer Gábor

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?