Őrült átlényegülésbe menekülés

<p>Erő kell az Öngyilkosok szobája (Sala samobójców) című lengyel filmhez. Fizikai, szellemi és lelki is. Idősebbek valószínűleg nem is igazán tudják megemészteni, a fiatalok, ha nem is természetesnek (mert ezt azért nem lehet természetesnek venni), de közelebb állónak érzik majd a vásznon lepergő valóságot.</p>

Olyannak, ami az ő világuknak, ha nem is ilyen extrém formában, de valamelyest a része lehet. A virtuális és a fizikai világok kapcsolódásáról szól a film egyik, „gépi” síkja. Az ilyen, a filmből kitűnő kapcsolódás egy kicsit talán meredek annak, aki nem kötődik annyira az internet világához, aki nem a számítógépes játékok és a virtuális lehetőségek vonzásában érlelődött – tehát az idősebbeknek. Az „emberi” síkja azonban abszolút fogyasztható, bárkinek érthető és átélhető tud lenni. Egy újgazdag család áll a középpontban: apa és anya külön utakon keresi a testi élvezeteket. Gyermekük, a kamasz Dominik, éli a gazdag csemete „mindent szabad”, „mindent megengedhetek magamnak” különc életét. Apja számára ő csupán egy problémaforrás mindennemű tulajdonának leltárában, anyja még tud hozzá érzelmileg kötődni, de számára is elsődleges, hogy minél jobban idomítsa a felső tízezer protokolljához. A fiú azonban nem idomítható, mi több, más, mint a többiek. Egy előkelő parti kellős közepén vágja el az utolsó szálat, amely még összeköti őket: közli a VIP-vendégek előtt, hogy meleg.
Az addig is laza, közönyös kapcsolat ettől kezdve még jobban szétesik, egyetlen cél lebeg csupán a szülők előtt: valahogy leplezni az igazságot, hogy az exkluzív kapcsolataikra Dominik vallomása ne legyen hatással.
Dominik addig se élt klasszikusnak nevezhető emberi viszonyban a szülőkkel, ezentúl, a meg nem értéstől és az elutasítástól tartva még kevésbé igyekszik. Ugyanakkor egyre „szorosabb viszonyba” kerül a virtuális világgal. Az öngyilkosok szobájában fedez fel magának egy lányt, akivel megérti magát, s egyre mélyebbre zuhan a nihilbe. Innentől megváltozik a film világa: vegyesen van jelen az animált változattal ábrázolt virtuális világ és Dominik szobája, ahova bezárkózik és elvonul a külvilág elől. Az animált figurák között Dominik egyre dominánsabbá válik. Az átlényegülés, ahogy a bomló elméjű fiú kiszakad a valóságból és elveszti lelki-szellemi, végül fizikai önkontrollját is, velőtrázó színészi teljesítmény. Az őrület már-már elviselhetetlen mozis élményét nyújtja a Dominiket megformáló Jakub Gierszal (a teljesítményéért Shooting starként lesz jelen a Berlinalén).
Elgondolkodtató a virtuális világnak az ereje, a számítógép képernyőjéről ható öngyilkosok szobája. Az a különleges kísérleti, animált-virtuális filmnyelv, amelyet Jan Komasa fiatal rendező ezzel a munkájával megteremtett, újszerű, de valószerű, és erős koncentrációt igényel. Nézni és elképzelni-elhinni azt, hogy a számítógéppel keltett illúzió ilyen szélsőséges lelkiállapotot, fizikai leépülést váltson ki, mint amit Jan Komasa mutat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?