Önálló munkára neveli a diákokat

Somorja. Három oktatási intézmény képviselőinek egy héten át tartó találkozója kezdődött tegnap a Somorjai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban.

Tanácskoznak a projektben részt vevő iskolák képviselőiSomogyi Tibor felvételeSomorja. Három oktatási intézmény képviselőinek egy héten át tartó találkozója kezdődött tegnap a Somorjai Magyar Tannyelvű Gimnáziumban. A közös, nevelési-művelődési jellegű tervezet keretében a program somorjai koordinátora, Haluska Viola a a németországi Diezben működő Berufsbildende Schule képviseletében Erich Brücköt, a csehországi šlapanicei gimnáziumból pedig Dalibor Horáčeket látja vendégül. Az együttműködő iskolák közül a negyedik partner, a strasbourgi Lycee Jean Rostand képviselője, Therese Gabel, aki egyben a projekt francia koordinátora, szervezési okok miatt nem tudott ellátogatni Somorjára.

A németek által kezdeményezett közös munka három éve tart, a somorjai gimnázium diákjai tavaly augusztusban kapcsolódtak be, idén már a második projektévüket kezdhették el. Az idei projektév témája a tolerancia, az erőszak és a hátrányos megkülönböztetés elleni fellépés. A közös munkanyelv az angol és a német, ezáltal a diákok számára, akik a munka során eszközként használják a nyelvet, lehetőség nyílik az idegen nyelv gyakorlására. Mivel a kapcsolatot számítógépen tartják, alkalmuk van a számítógépes ismereteik bővítésére is, fejleszthetik kreativitásukat és feladatmegoldó készségüket. A projekt keretében videofilmet készítettek városukról, melyhez a forgatókönyet is saját maguk írták.

A koordinátorok minden évben találkoznak egy közös munkamegbeszélésen, melyen kiértékelik az elmúlt évet, és meghatározzák a következő projekt témáját. A tavalyi találkozó Strasbourgban volt. A mostani találkozón értékelik a projekt keretében eddig kifejtett tevékenységüket, egyeztetik további terveiket, megbeszélik a harmadik projektév programját, valamint kialakítják a november 27-ére tervezett Comenius Nap közös eseményeit. Ezen a napon délelőtt tíz és tizenkét óra között a diezi és a somorjai iskola diákjai chatkonferencián vehetnek részt, a gimnáziumban fotókiállítást rendeznek, és bemutatják a projekt anyagát ismertető angol–német kétnyelvű CD-ROM-ot is. Meghívják továbbá a környék magyar tanítási nyelvű alapiskoláit és a Dunaszerdahelyi járás valamennyi középiskoláját.

Holnap a szlovák parlament Kisebbségi és Emberjogi Bizottsága fogadja a projekt koordinátorait, emellett a vendégek megismerkednek a régióval, egyebek között ellátogatnak Dunaszerdahelyre is.

A közösen végzett munka és a találkozók célja elsősorban az, hogy a diákokban erősítsék a közös Európához tartozás tudatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?