Olaszország Ennio Morriconét ünnepli

Róma |

<p>Lelkesen ünneplik Olaszországban Ennio Morriconét, aki az Aljas nyolcas című Tarantino-westernhez komponált zenéjéért elnyerte az amerikai filmakadémia díját a 88. Oscar-gálán.</p>

A 87 éves olasz zeneszerzőt korábban ötször jelölték az Oscarra, de csak ezúttal sikerült díjra váltania a jelölést, mintegy megkoronázásaként hosszú és sikeres pályafutásának. 2007-ben életműdíjjal tüntette ki a filmakadémia, de a legjobb filmzene kategóriában most először győzött. 

"Nagyszerű, mester, végre!" - gratulált neki Twitteren Matteo Renzi olasz miniszterelnök, hozzátéve, hogy büszke rá.

"Morricone szerzeményei szerte a világban egész generációkat érintettek meg és bírtak álmodozásra. Ez az Oscar megérdemelt kitüntetés egy nagyszerű művésznek, aki egész életét a zenének szentelte" - reagált Sergio Mattarella államfő. 

"Minden idők egyik legnagyobb filmes óriása győzelmének" nevezte Morricone Oscarját Dario Franceschini olasz kulturális miniszter. 

A díj elnyerése alkalmából a RAI olasz köztévé hétfőn és kedden műsorára tűz több, Morricone zenéjével készült filmet, köztük Giuseppe Tornatore Oscar-díjas Nuovo Cinema Paradisóját. 

Az idős zenész az Oscar-színpadon olaszul, a meghatódottságtól elcsukló hangon mondott köszönetet az elismerésért - szavait fia fordította -, tisztelgett a mezőnyben szintén jelölt John Williams előtt és a közönség soraiban ülő feleségének ajánlotta a díjat.

"A feleségemnek, Mariának ajánlottam az Oscart, mert oly sok türelemmel viselte a távollétemet" - mondta, utalva arra, hogy sokszor nagyon magába szippantotta a hivatása, és pályafutása legsűrűbb éveiben valamelyest eltávolodott a családjától.

"Szép és kalandos életem volt, de az volt az érzésem, hogy elveszítek valamit. Ám ott volt a feleségem, mindig ott volt velem, ezért neki ajánlom az Oscart, a türelméért" - mondta újságíróknak a díjátadó után a szállodájában. 

"Nincs jó filmzene egy olyan inspiráló nélkül, mint Tarantino és csapata" - mondta a díjat megköszönő beszédében, hozzátéve: e kitüntetés után keményen kell dolgoznia azért, hogy még jobb legyen. 

A Volt egyszer egy vadnyugat komponistája már negyven éve nem szerzett zenét westernhez, amikor Quentin Tarantino felkérte az Aljas nyolcas zenéjének megírására. Morricone elmondása szerint a rendező teljesen megbízott benne, prágai találkozásukig - amikor a hanganyagot felvették - Tarantino nem is akart tőle hallani egyetlen taktust sem. "Akkor azonban annyira elégedett volt, hogy azt mondta, máris megvan a következő filmje, amelyen dolgozhatnék" - idézte fel néhány nappal a díjátadó előtt. 

Morricone úgy látja, hogy új utakat taposott ki Tarantino számára. "Minden rendező más. Tarantino számára egy szimfonikusabb jellegű zenért írtam, sokféle hangszerre" - mondta.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"220796","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?