Ők a Harmónia idei jelöltjei

ddd

A hétvégén derül ki, kié lesz az idei Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj. Nyolctagú zsűri dönt arról, ki kapja a hazai magyar zenei élet legjobbjának járó kitüntetést. A díjazott nevét a szombati komáromi gálán hirdetik ki – nézzük a jelölteket.

Tavaly új kuratórium alakult, mely jelentősen megváltoztatta a díj arculatát azzal, hogy megszüntette a kategóriákat. Tavaly óta így minden évben csupán egy jelölt kapja meg az elismerést. Idén Becse Szabó Ilonát, Derzsi Györgyöt és a Jóvilágvan zenekart jelölték a díjra. 

„Óriási megtiszteltetés, hogy az opera és az operett világa, a komolyzene is teret kapott, és hogy fontosnak tartják a felvidéki művészi és zenei világban” – emelte ki Becse Szabó Ilona. Az operaénekes Komáromban született, a Pozsonyi Konzervatóriumban tanult ének szakon, zenei tanulmányait szintén Pozsonyban, a Színművészeti Egyetemen folytatta, itt szerezte művészdoktori képesítését is. Számos versenyen vett részt, ezeket az élményeket tartja pályája meghatározó pillanatainak is. Ezek közül a Karlovy Varyban rendezett nemzetközi Antonín Dvořák-versenyt és a 2003-as komáromi Lehár Operettversenyt emeli ki, melynek első helyezettje lett. Itt ismerkedett meg a legendás Zdeněk Macháček karmesterrel. Az ismertség révén került a Kassai Állami Színházba, de énekelt a Szlovák Nemzeti Színház produkcióiban, hazai zenekarokkal működik együtt, és nevét nemzetközi porondok is jegyzik. 

ddd

Derzsi György a jelöléssel kapcsolatban elmondta, bízik benne, hogy a hazai magyar zenei élet csillaga felszállóban van. „Reménykedem, hogy egyre többen ismerik fel, hogy Felvidéken igenis vannak tehetséges emberek” – mondta a színész és előadóművész, aki szerint jó lenne, ha minél több falu, fesztivál, rendezvényszervező jönne rá, hogy érdemes meghívni és teret adni hazai tehetséges fiataloknak. Derzsi György karrierje meghatározó pillanatát szintén egy hazai rendezvényhez köti: 1993-ban a zselízi rockfesztivál szólókategóriáját nyerte meg. Itt kötött életre szóló barátságot Vadkerti Imrével, és ennek az élménynek köszönhetően indult igazán be színházi-zenei pályája is. Játszott a Komáromi Jókai Színházban és a Győri Nemzeti Színházban, kiemelkedő a Szerelmem, Sárdy című egyszereplős, egyfelvonásos előadása, mely Sárdy János 20. századi híres bonviván életének nagyobb állomásait és legszebb dalait mutatja be, és a 2014-ben készült Kincsem című musicalje, melyet a dél-komáromi Magyar Lovas Színház mutatott be. 

dd

A párkányi Jóvilágvan tíz évvel ezelőtt készítette el első albumát, idén pedig már a negyediket adta ki, A folyó balladái címmel. A csapat visszamenőleg ezt a két albumot tartja a zenekar meghatározó pillanatának. „A negyedik lemezünket egészen más munkatempóval, és munkamódszerrel hoztunk össze, meghatározó része a járvány alatt született. Ezt a lemezt tényleg mindnyájan a sajátunkénak érezzük, összekovácsolta a zenekart” – mondta Bokor Réka, a zenekar énekese. A zenekar hazai és magyarországi fesztiválokon lép fel, koncertezett Oroszországban, Németországban, Romániában, Csehországban, Szlovéniában, és feltűnt magyarországi televíziócsatornákon is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?