Nyolcvanéves lett Lukáts Andor

dd

Ma ünnepli 80. születésnapját Lukáts Andor, aki pályája során egyformán hitelesen alakította klasszikus és kortárs darabok hőseit, sőt a „csodabogár figuráktól” sem riadt vissza.

Messziről kezdte a színi pályát: a középiskola után lakatosként, majd dekoratőrként dolgozott, aztán a Pinceszínház díszletfestője és színpadmestere lett. Minden érdekelte, ami a színház körül történik. 1972-ben lett a kaposvári Csiky Gergely Színház segédszínésze, öt év múlva már a társulat rendes tagja, s egyre fontosabb szerepek találták meg. Később, 1994 és 2008 között a budapesti Katona József Színház társulatát erősítette, ahol már rendezéssel is foglalkozott. Ő állította színpadra a színház négy évtizedes történetének legtovább játszott darabját: Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját 1998 októberében tűzték műsorra, s 2018 októberében, napra pontosan húsz évvel a bemutatót követően, a 423. előadás után vették le a repertoárról.2008-ban alapította meg a Sanyi és Aranka Színházat, melynek nevét a legendás Halász Péterrel közös, egy hajléktalan házaspárról szóló improvizációs előadás ihlette. A kis független színház fő profilja az abszurd és az opera volt. A több mint egy évtizedig működő intézményben afféle mindenesként, pályázatot írt, világított, játszott és rendezett is.

Lukáts Andor klasszikus és kortárs darabok hősei mellett gyakran igazi csodabogár figurák bőrébe bújt. Szerepelt a Pszichoszínház rendhagyó előadásaiban, a Radnóti Színházban (Térey János: Protokoll, Gogol: Holt lelkek), a Nemzeti Színházban (a Bezerédi Zoltán rendezte Úri muriban), a Budaörsi Latinovits Színházban (Pinter: Hazatérés, Moliere: Képzelt beteg, utóbbiért 2014-ben elnyerte a nyíregyházi Vidor Fesztiválon a legjobb férfi alakítás díját). Az Apa című darabban az Alzheimer-kórban szenvedő címszereplőt játszotta, szerepelt az Örkény Színház Zűrzavar 2045 című előadásban is.

Több mint ötven filmet forgatott, egyik legemlékezetesebb alakítását a Xantus János által rendezett Eszkimó asszony fázik című alkotásban nyújtotta, egy süketnéma szerepben. A Mázliért és a Príma primavéráért a legjobb színész alakításával díjazták a Filmszemlén. Nemrég szerepelt Tóth Barnabás Akik maradtak című történelmi filmdrámájában és Horvát Lili több fesztiválon is díjazott Szerdai gyerek, valamint Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című különös szerelmesfilmjében. Első filmjét, az Alagutat 1980-ban rendezte, napjainkba ültette át Csehov Három nővérét. Később filmre vitte a Portugált is.

Munkássága elismeréseként megkapta a Jászai Mari-díjat (1985), az Érdemes Művész címet (1997) és a Kossuth-díjat is (2006).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?