Nyolckor a bárkán - zenés mesejáték a Jókai Színházban

Komárom |

<p>A Komáromi Jókai Színház december 2-án mutatja be Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című zenés mesejátékát.&nbsp;&bdquo;A Nyolckor&nbsp; a bárkán igazi családi történet, bár nem ugyanaz a működési mechanizmusa, mint A dzsungel könyvének. Ez az előadás akkor válik családi élménnyé, ha azok a felnőttek, akik elhozzák a gyerekeiket, nem csak kísérőként viselkednek, hanem nyitottak, kíváncsiak az előadásra is&rdquo; - nyilatkozta a darabról a rendező, Méhes László.</p>

Ulrich Hub, német drámaíró színészként kezdte pályafutását, majd 5 év után odahagyva a világot jelentő deszkákat, rendezőként és drámíróként kezdett el dolgozni Németországban. A Nyolckor a bárkán című művét a karlsruhei Badeni Állami Színház felkérésére írta 2005-ben. A diadalút azóta tart. 2006-ban az év gyermek- és ifjúsági drámájává választották Németországban és Hollandiában is, egy évre rá megjelent a regényváltozat, amely 2008-ban az év mesekönyve lett.

A zenés mesejáték sikeréről, titkáról az előadás rendezője, Méhes László így vall:  „A Nyolckor a bárkán az általam ismert és olvasott mai mesék közül a legértékesebb, leggondolatibb, minőségi mondatokkal, helyzetekkel. Bátran hozzányúl az ember és Isten kapcsolatának témájához, amelyhez ma nem szokás hozzányúlni, mert vagy érdektelennek tartják, vagy félnek tőle. A szerző azonban magától értetődően, pátosz és rápakolt lihegés nélkül tud erről beszélni, ettől izgalmas ez az anyag. Különböző rétegei vannak, melyek a kisiskolás nézőnek, vagy a nyolcadikos diáknak, vagy a tizenhatévesnek egyaránt izgalmas lehet, mindenki elveheti belőle a magáét.”

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"257146","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

A kortárs német szerző mesejátéka egy bibliai példázatból indít: Isten látva, hogy a világ, amit alkotott elaljasult, úgy döntött elpusztítja teremtményeit. Az özönvíz kezdetén indul a történet, melynek főszereplője három pingvin. Napok óta reménytelenül és megállíthatatlanul ömlik az eső. Egyszer csak megjelenik a Galamb, s átadja Isten üzenetét: mivel minden fajból két állat túlélheti a katasztrófát, két hajójegyet ad át a csodálkozó pingvineknek. Igen ám, de a pingvin közösség háromtagú, ők hárman barátok. Melyik a fontosabb? Isten parancsa? Vagy a szeretet?

Az előadáshoz új zene is készült, Kákonyi Árpád munkája, a dalszövegeket az előadás dramaturgja, Keszthelyi Kinga fordította újra, a díszlet-  és jelmeztervek Gadus Erika alkotásai, koreográfus Kispál Anita.

Az előadást először december 2-án 9:00 órai kezdettel láthatják a nézők.

Hagyományunkhoz híven Mikulás nap alkalmából családi színházi délutánt rendezünk, melyre 2016. december 4-én kerül sor. A színházi Mikulás nap egy könyvbemutatóval indul 13:00 órakor, Z. Németh István: Aranyeső, ezüsthó című kötetével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, s egyúttal a Papp Anikó Míra illusztrációiból összeállított kiállítást is megtekinthetik. Ezt követően kerül sor a Nyolckor a bárkán Mikulás napi előadására, melynek végére természetesen megérkezik a színházba a Mikulás is!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?